Генплан Івано-Франківська готовий до змін

  • Минулого понеділка в Івано-Франківську відбулася презентація внесення змін до генерального плану Івано-Франківська. Зміни були розроблені на підставі рішення міської ради, ухваленого ще у 2009 році. А з червня 2013 року по 19 грудня 2014 року державним підприємством «Державний інститут проектування міст «Містопроект» до генплану вносилися зміни.

    Нагадаємо, що генплан міста розроблений у 2000 році. З того часу місто разюче змінилося, а зміни не завжди були передбачені генпланом. Більше того, майже третина забудов в Івано-Франківську велася з порушенням генплану. Здебільшого це стосується житлової забудови, коли багато підприємств закривалося, а на їхньому місці «виростали» житлові комплекси.

    Робота інституту пов’язана ще й з тим, що міняються межі Івано-Франківська. У територію міської ради включаються додатково п’ять сіл: Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники і Хриплин. Як акцентує представник інституту Наталія Сивенька, генплан – це основна містобудівна документація, яка служить стратегічним планом для освоєння територій. Наразі межі міста розширились і воно включило в себе навколишні села. Для кожного із сіл теж був розроблений генплан. Їх розробники міського генплану врахували майже без правок. Зміни відбулися тільки в Микитинцях, де є багато неосвоєних територій. Тут передбачили ділянку для медичних закладів та навчального містечка. Адже в місті такі заклади розкидані.

    «Ми, пристосовуючись до чинних норм, генплан дещо відкоригували, – зізналася Сивенька. – Головне – резервування територій для майбутніх функцій. Тобто не безслівно забудовувати, а визначати територію для об’єктів, які будуть відігравати ключову роль у формуванні пластики міста та забудови».

    Основна проблема Івано-Франківська, за словами представниці “Містопроекту”, – це транспорт. Її вирішення базується на тих засадах, які прийняли німецькі фахівці, коли опрацьовували транспортну схему руху.

    Наразі Івано-Франківськ разом з п’ятьма селами розрахований на 260 тисяч осіб. Якщо врахувати обстеження та резервування територій, то в майбутньому тут може проживати до 360 тисяч. Центральна частина залишається без змін, нічого нового тут розробники не передбачають.

    Сергій Фіалковський, фахівець, який розробляв транспортну схему руху, каже, що у зв’язку з економічною кризою в Івано-Франківську існують резерви залізниці, аеропорту, автомобільного транспорту, пасажиропотоків і т.д. Відтак кардинальних змін генплан тут теж не передбачає.

    «Залізниця одноколійна, – акцентує Фіалковський. – А в перспективі є побудова другої колії та реконструкція депо. Аеропорт теж не переміщатимуть, тільки передбачається перевести його у комунальну власність і залишити на місці».

    Крім цього, генплан передбачає будівництво міжнародного вокзалу, нових автостанцій на радіальних напрямках, двох магістральних вулиць (одна від Пасічної до Набережної, інша – на Вовчинецькій) і трьох мостів. Також мова йде про продовження тролейбусної лінії і запровадження єдиного електронного квитка.

  • Івано-Франківськ має ще одну проблему. Це зростання рівня автомобілізації. Сьогодні у нашому місті є 200 автомобілів на тисячу мешканців, а передбачається, що буде й 300. Машиномісць у місті ж набагато менше. Наразі маємо 19 тисяч, а планується – 40. Передбачено, що вони будуть підземні, напівпідземні і багатоповерхові.

    І останнє: кожен із мешканців має право до 23 лютого внести письмові пропозиції щодо генплану. Усі вони будуть вивчені розробником (проектною організацією) та замовником (департаментом містобудування та архітектури). Якщо питання буде спірне, то для його вирішення скликатиметься комісія (наразі вона формується), більше половини в складі якої повинні мати представники громади. Якщо питання не будуть залагоджені і там, то їх озвучать на сесії міської ради під час затвердження генплану.

     

    Тетяна СОБОЛИК

     

    Читайте також

    П’ять причин для кожного франківця прийти на обговорення генплану

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!