У Галицькому районі екологічні кошти хочуть спрямувати на добудову лікарні (ФОТО)

  • Уже понад 30 років у Галичі будується районна лікарня. За цей час здали в експлуатацію дві черги: поліклінічний і терапевтичний корпуси (з дитячим відділенням). А от хірургічного корпусу і досі немає.

    Як розповідає районний хірург Олег Кулинич, лікарня будується ще з 1983 року. Наразі вона збудована на 90%, але завершити її спорудження не можуть через нестачу коштів.

    «Лікарня наша зараз розділена на дві частини, – пояснює лікар. – Вся хірургічна частина, а це пологовий, гінекологія та хірургічний відділ, який складається з травматології та хірургії, знаходиться у старому приміщенні. Але проблема в тому, що та споруда є аварійною, під корпусом б’є джерело і постійно відкачується вода».

    Крім того, додає Кулинич, стара лікарня розташована у нетиповій будівлі, без допоміжних приміщень. Натомість у сучасному корпусі, який буде у новій лікарні, є ліфти, викладена плитка, вже зроблені сходові клітки, проведена вода, каналізація, тепло.

    Добудувати лікарню має намір новий голова Галицької РДА Ярослав Бартків. Недавно він уже провів відповідну нараду на місці довгобуду.

    «Голова Івано-Франківської ОДА дав доручення УКБ області, яке виступає замовником, завершити будівництво, – повідомив Бартків. – Для цього необхідно орієнтовно 25 млн грн, з них 10,5 млн грн має бути виділено з держбюджету. Решту будемо шукати у місцевому».

    Кошти, за його словами, можна було б взяти в екологічному фонді. Наразі на залишку район має приблизно 50 млн грн. Втім, проблема в тому, що використання екологічних коштів регламентується постановою Кабміну. А в ній визначено, на що можна використовувати кошти. І будівництва закладів охорони здоров’я в переліку немає.

    «Я ставлю питання так: Бурштинська ТЕС дає роботу мешканцям району, проте й забруднює навколишнє середовище, – наголошує Ярослав Бартків. – Але чомусь ці кошти можна використати тільки на будівництво дамб, водовідведення тощо. А чому на оздоровлення дітей ці кошти не можна використати?»

    Голова РДА вважає, що треба внести зміни у законодавство і добудовувати лікарню, конче потрібну мешканцям Галицького району.

    Читайте також: Галицька РДА готується до кадрових змін

    11.02.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!