АТО підкріпили “Ангеликом”

  • Прикарпатські трудові мігранти в Іспанії наколядували українським військовим карету швидкої допомоги та позашляховик. Калушани з каталонських міст Лейда та Гіссона за свій кошт придбали для східного фронту реанімобіль та “Джип Черокі”. До волонтерства долучилися українські громади з міст Олот та Фігуерес.

    Українські “іспанці” неодноразово допомагали волонтерам Громадського координаційного центру Калущини, для поранених учасників АТО передавали кошти. А згодом у них визріла думка підкріпити армійців колесами – тамтешня громада вирішила зібрати гроші на спецавтомобіль та віддати його на передову.

    “Ми передавали все: одяг, пакунки, гроші. Вже згодом українські “доблесні” митники почали дивитися на нас боком, тим більше, що прийняли закон: не більше 50 кг в одні руки. Тому ми порадилися, що варто збирати гроші і вже на місці ними розпоряджатися. Вивчили всі «за» і «проти», дізналися про потреби і вирішили купити реанімобіль”, – розповідає Степан Курник.

    Чоловік жартує, що він “нормальний іспанський безробітний”, і каже, що наразі займається волонтерством. Українська громада там розростається вже понад 15 років, люди за цей час згуртувалися, поріднилися та тримаються купи. До прикладу, лише в Гіссоні у середині 2000-х українців було стільки ж, як місцевих.

    За словами Степана, російська пропаганда в Іспанії працює дуже потужно, а українська відсутня взагалі. Загальну інформацію про те, що відбувається в нашій країні, там дізнаються через російські ЗМІ, але прості іспанці розуміють, що діється в нашій країні, бо з ними спілкуються наші емігранти. Проте змінити думку про Україну нелегко, бо про політику іспанці говорять рідко.

    Степан з посмішкою згадує, що коли поїхали купувати автомобіль швидкої допомоги за 100 км від Мадрида, то хлопці виявили незначні неполадки і замість 6 тис. євро вторгували машину за 4,5 тисячі, а в подарунок отримали запасні медичні ноші. Відтак купили ще й позашляховик.

    Перед відправкою “швидку” припаркували в центрі містечка, аби кожен, хто долучився до збору коштів, бачив, на які потреби їх використали. Гроші  на реанімобіль українська громада каталонських міст Лейди та Гіссони збирала  впродовж різдвяних свят.

    “Аби зібрати більше грошей, український вертеп переклали каталонською мовою, колядували і діти, і дорослі, йшли в будинок престарілих та на церковні парафії, бувало, просто люди гроші приносили. Близько 5 тис. євро зібрали”, – з гордістю розповідає Степан, додаючи, що українці з Олота та Фігуереса оплатили витрати на ремонт і транспортування машин в Україну.

    Курник показує автівку швидкої. Їй не більше десяти років, і вона в гарному стані. До того ж, марка “Фольксваген-транспортер” досить популярна в Україні, тому в обслуговуванні авто не буде вибагливим. За кордоном машину під час огляду перевірили, як під лупою. “Коробка має шість передач, то шоста не працює, але для наших доріг вона не потрібна, – каже Степан. – Купили нову зимову гуму, провели техогляд, поміняли масло, автомобіль в дорогу підготували на “відмінно”. Я з Іспанії в Україну три з половиною тисячі кілометрів без проблем подолав”.

  • У машині збережено повний цикл медичної допомоги: кисневий балон, спеціальні трубки та приладдя для того, аби давати наркоз. А головне – це повнопривідна машина, готова до бездоріжжя. Є ноші та п’ять сидячих місць, тож можна транспортувати поранених як з важкими, так і з легкими травмами. 

    Подарована українськими “каталонцями” карета швидкої допомоги з номерним знаком “АНГЕЛОК” вже вирушила в Київ. Там її доукомплектують необхідним медичним устаткуванням та передадуть на потреби Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова.

    Врешті, нашим бійцям допомагають не лише “іспанці”. Допомогу передають з Італії, Австрії, Америки, Канади. Загалом на потреби АТО калуські волонтери закупили і доправили вже вісім автомобілів.

    Ірина ТИМЧИШИН

     

    Читайте також:

    В Івано-Франківську “Народна Самооборона” зловила волонтера-злодія (ФОТО)

    В Івано-Франківську плестимуть “кікімори” для військових

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!