Уряд пропонує скоротити пенсії пенсіонерам, які працюють

  • Кабінет Міністрів України в межах пенсійної реформи, основи якої узгоджені з головним кредитором країни – Міжнародним валютним фондом, пропонує Верховній Раді внести ряд змін до пенсійного законодавства. Зокрема закріпити принцип поетапного підвищення на п’ять років пільгового пенсійного віку для жінок, збільшити страховий стаж особам, які мають право на пільгову пенсію, а також зменшити до 85% обсяг виплачуваних пенсій пенсіонерам, які працюють.

     

    Про це йдеться в урядовому законопроекті “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про пенсійне забезпечення” (№2212), опублікованому на веб-порталі уряду, – пише TVі.

     

    Законопроект зумовлений необхідністю реалізації заходів із економного і раціонального використання державних коштів, а також необхідністю створення умов стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України.

     

    Для розрахунку пенсії пропонують застосовувати середню заробітну плату (дохід), з якої сплачені страхові внески за 2012-2014 роки.

    “Пенсії працюючим пенсіонерам пропонується виплачувати у розмірі 85%, але не менші, ніж прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність”, – йдеться в записці.

     

    При цьому пенсіонерам, які працюють і мають право на спеціальні пенсії (народні депутати, державні службовці й прирівняні до них особи – судді, прокурори й ін.), відповідно до чинного законодавства України, запропоновано не виплачувати пенсії взагалі.

  •  

    Раніше Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді внести зміни до закону України про Державний бюджет на 2015 рік і скоротити обсяг бюджетних відрахувань до Пенсійного фонду в 2015 році на 3,9 млрд грн – до 76,95 млрд грн. Крім того, документ передбачає скоротити дотації на виплату пенсій і пенсійних надбавок на 23,2 млн грн – до 61,845 млрд грн…

     

    Згідно із законом про держбюджет на 2015 рік, обсяг відрахувань із держбюджету на потреби Пенсійного фонду України в 2015 році передбачається на рівні 80,9 млрд грн. Дотації на виплату пенсій і пенсійних надбавок – 61,9 млрд грн, фінансування покриття дефіциту Пенсійного фонду – близько 19 млрд грн.

     

    24.02.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!