Територіальна громада Франківська матиме новий статут (ФОТОРЕПОРТАЖ)

  • Сьогодні, 26 лютого, відбулася прес-конференція секретаря Івано-Франківської міської ради Миколи Вітенка, начальника експертно-аналітичного відділу міської ради Станіслава Козлова та керівника регіонального відділення Інституту політичної освіти Тараса Случика. Прес-конференція присвячена розробці нової редакції Статуту територіальної громади міста Івано-Франківська та положення про місцеві ініціативи.

    Секретар міськради Вітенко зазначив, що у старій редакції статуту вказано, що для того, аби ініціювати громадські слухання, потрібно зібрати підписи 10% мешканців Франківська, що практично не можливо. “Зараз громадські слухання є фікцією, на них нічого не вирішується, я це розумію. Ми пропонуємо, аби 300 людей могли зініціювати громадські слухання. Наприклад, аби вирішити питання забудови біля багатоквартирного житлового будинку не потрібно збирати півміста, це питання зможуть вирішувати жителі одного будинку”, – анонсував Микола Вітенко.

    “Це можливість для громади ініціювати проекти рішень міської ради. Завдання влади – дати громадянам шанс, а громада вирішить, чи варто ним користуватись”, – зазначив Тарас Случик.

    Станіслав Козлов підкреслив, що нову редакцію статуту розробили для громади міста і разом із громадою. “4 березня відбудеться громадське слухання проекту статуту. Він є на сайті міської ради. До 12 березня прийматимемо проектні заявки, тому закликаємо мешканців Івано-Франківська долучитися до обговорення!” – сказав працівник міської ради.

    Також на прес-конференції оголосять про початок  міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства у 2015 році, умови участі у конкурсі та терміни прийому проектних заяв.

    За словами Вітенка, метою конкурсу є не провести акцію чи зремонтувати дахи, а навчити людей самоорганізації та самореалізації. Отже, заявки на конкурс до 31 березня у міській раді прийматимуть від громадських та благодійних організацій.

    Цікаво, що на прес-конференції оригінальна жінка з посвідченням журналіста спробувала довести присутнім, що територіальної громади Івано-Франківська як юридичної особи не існує, а міська рада тривалий час була нелегітимною. Зазначимо, що свій виступ журналістка знімала ни вимкнений фотоапарат, лише інколи вмикаючи його на кілька хвилин. Навіщо тримати фотоапарат, з якого не велась відеозйомка, жінка не пояснила.

    26.02.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!