Кукулу звільнили від кримінальної відповідальності

  • Понад три роки минуло з того часу, як в Івано-Франківську обвалилася пам’ятка архітектури місцевого значення на вул. Січових Стрільців, 18. Весь цей час правоохоронці шукали винного. У руйнації пам’ятки, у тому, що п’ятеро людей, які перебували в магазині «ДЦ», відбулися легким переляком, та врешті-решт у збитках, яких зазнав магазин, а це 100 тисяч гривень.

    Нагадаємо, 11 лютого 2011 року впало перекриття між першим та другим поверхом споруди. На першому поверсі був розташований магазин, на другому – офіс КП «Муніципальна інспекція з благоустрою». Орендарів (або власників) споруди було четверо. Проте саме на керівника «Муніципальної інспекції з благоустрою» попадали всі шишки під час розслідування цього випадку. Мовляв, приміщення перебувало у неналежному стані, він знав про це, однак нічого не зробив, аби його зберегти.

    Як наслідок, вироком міського суду від 22 грудня 2014 року Степана Кукулу визнали винним у вчиненні злочину. Суд призначив йому штраф у розмірі 4250 грн. та позбавив права займати керівні посади терміном на один рік.

    Своєї вини Кукула не визнав і подав апеляцію на рішення міського суду. 2 березня в Івано-Франківському апеляційному суді відбулося вже друге засідання у справі (на перше чомусь не з’явився прокурор).

    У суді Степан Кукула сказав, що не був наділений повноваженнями робити ремонт, адже був тільки орендарем приміщень на другому поверсі. Нагадав, що на той момент будинок перебував на балансі ЖЕО №9, а визнали його аварійним уже після обвалу. І тільки в 2013 році міська влада прийняла рішення щодо відновлення споруди завдяки інвестиційному договору.

    На думку Степана Кукули, обвал стався через знесення перегородок на першому поверсі, відтак складу злочину з його боку немає. «На першому поверсі теж був орендар, – сказав Кукула. – Чому тільки мені висувають звинувачення? Цивільний позов не визнаю, не можу бути засудженим у цій справі… Прошу вас, шановні судді, цю кримінальну справу закрити у зв’язку з закінченням терміну давності».

    Суддя Надія Стефанів попросила його оформити заяву письмово і перенесла засідання на наступний день.

  • 3 березня прокурор зазначив, що апеляційна скарга обвинуваченого безпідставна, а вирок першої інстанції є обґрунтованим і законним. Мовляв, Кукула обстежував будівлю, знав про її незадовільний стан, однак ніяких заходів не вжив. Водночас, суперечачи самому собі, прокурор виступив за те, щоб задовольнити клопотання керівника КП «Муніципальна інспекція з благоустрою» і закрити справу через те, що минув термін давності.

    Суд задовольнив апеляцію частково. Він підтвердив рішення першої інстанції щодо вини Кукули у руйнації приміщення по вул. Січових Стрільців, 18 в Івано-Франківську. Проте кримінальну відповідальність суд з нього зняв у зв’язку із закінченням терміну давності. Як і просив прокурор.

    Степан Кукула не згоден з рішенням апеляційного суду і планує писати касаційну скаргу.

     

    Тетяна СОБОЛИК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!