Цей день в історії Прикарпаття. 7 березня

  • ПОДІЇ:

     

    – 7 березня 1573 р. – Іван Федорович заснував у Львові першу в Україні друкарню.

     

    – 7 березня 1768 р. – за угодою Росії та Польщі на території Речі Посполитої зрівняні в правах православні й католики.

     

    7 березня 1942 р. – у Станіславі відбулися урочисті збори в рамках відзначення Шевченківських днів. Взяли участь М.Лепкий, І. Лятошевський, голова Українського освітнього товариства Ю. Каменецький та інші.

     

     – 7 березня  1992 р. – зіграно перші матчі першого футбольного чемпіонату України. Перший м’яч забив півзахисник «Карпат» Анатолій Мущинка – на 20-ій хвилині матчу в Одесі проти «Чорноморця» (підсумок – 2:2).

     – 7 березня 1995 р. – указом президента України Леоніда Кучми присуджено державні премії України ім. Т. Шевченка. Серед нагороджених – поет Василь Симоненко (посмертно), письменник Євген Сверстюк, художник Опанас Заливаха.

     

    – 7 березня 1997 р. – державна комісія на чолі з міністром культури та мистецтв Дмитром Остапенком підбила підсумки конкурсу на кращий текст державного гімну України (було подано 784 пропозиції). Ухвалено рішення премій не присуджувати та затвердити як текст державного гімну історичний твір Павла Чубинського у його первісній редакції: «Ще не вмерла України і слава, і воля».

     

    – 7 березня 2000 р. – президент Леонід Кучма видав указ «Про направлення миротворчого персоналу України до Місії ОБСЄ в Косово (Союзна Республіка Югославія)».

     

    ІМЕНИНИ: Опанас, Пилип, В’ячеслав

     

    НАРОДИЛИСЯ:

     

    – народився Іван Рубчак (7 березня 1874, Калуш, Івано-Франківська область – 11 травня 1952, Львів) – український співак-бас і актор галицьких театрів.

     

    – народився Стефан Загайкевич (1949) – скульптор, член НСХУ, уродженець с. Назавизів Надвірнянського району. Закінчив Київський державний художній інститут (1980). Педагоги з фаху – І. Макогон, В. Бородай. Скульптор. Основні твори: пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам у Балашові (1985); меморіальна дошка В. Ходімчуку на ЧАЕС (1987); пам’ятник загиблим у роки Вітчизняної війни (у співавторстві) у Кулябі, Таджикистан (1988); меморіальна дошка М.Грушевському в Відні (1996).

  •  

    – народився Дмитро Жмундуляк (7 березня 1971 року, Великий Ключів Коломийського району) – український фольклорист, педагог, архівіст. Збирач, упорядник і виконавець коломийок. 1995 року в Коломиї побачила світ 180-сторінкова збірка «Пісня моя, доле моя: Пісні села Великий Ключів Коломийського району на Івано-Франківщині у записах Дмитра Жмундуляка». Захистив кандидатську дисертацію «Народна пісенність Покуття: особливості сучасного функціонування». Кандидат філологічних наук (2003). Заслужений працівник культури України (2002). Директор Державного архіву Чернівецької області.

     

    ЮВІЛЕЇ:

    – 75 років від дня народження Богдана Ступарика (1940-2002), відомого педагога, вченого, доктора педагогічних наук, автора досліджень з історії педагогіки Галичини, уродженця с. Задубрівці Снятинського району. Завідував кафедрою Прикарпатського університету, досліджував проблеми історії розвитку освіти в Західній Україні.

     

    ЦІКАВО:

     

    – 7 березня 1876 року – день народження телефону

     

    Телефон (від грецького “tele” –  далеко та “phone” – звук) – апарат, який забезпечує зв’язок між абонентами за допомогою перетворення електричних коливань в звукові. Його винахідником вважається американський вчений Олександр Белл. Хоча ідея телефону була розроблена ще в середині 19 століття інженером-механіком і віце-інспектором паризького телеграфу Шарлем Бурселем, але до практичного здійснення телефонного зв’язку він не дійшов.  Вважається, що саме Бурсель став першим, хто вжив слово «телефон». І 7 березня 1876 р. в США Олександр Белл отримав патент під номером 174,465 на винайдений ним телефонний апарат або, як вказано у самому документі, на «вдосконалену модель телеграфу».

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня, 6 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    7.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!