Євген МУРЗІН: «Хлопці на межі, грають з останніх сил»

  • Ослаблена кадровими втратами «Говерла» зуміла створити одну з головних сенсацій чемпіонату Суперліги. На домашньому майданчику «ведмеді», у складі яких вперше за багато років виступає одразу п’ятеро уродженців Прикарпаття, переграли одного з претендентів на нагороди нинішньої першості – «Черкаські Мавпи».


    На радість своїм численним вболівальникам, баскетбольна «Говерла» нарешті перервала серію невдач. Проявивши тверду волю, із максимальною концентрацією та чудовою реалізацією кидків у поєдинку проти «Черкаських Мавп» івано-франківські баскетболісти здобули перемогу з рахунком 76:54.

    І це при тому, що в переддень гри «ведмеді» недорахувалися одразу п’ятьох гравців: двох американців – Мекі МакНайта та Рікардо Гленна, і досвідчених українських виконавців Вадима Матюкевича, Владислава Подоляна та капітана Сергія Алфьорова. Усі п’ятеро поїхали шукати кращої долі, адже «Говерла» нині переживає фінансові труднощі. Грошей у клубі не бачили вже три місяці! І це попри те, що генеральний спонсор нещодавно обіцяв погашення заборгованості та відкриття бюджету.

    Зрозуміло, що радість головного тренера «Говерли» Євгена Мурзіна після недільної перемоги була стриманою, адже ніхто ще не знає, чи вдасться керівництву зберегти склад команди, чи «Говерлу» й далі будуть залишати гравці…

    «Ми живемо одним днем, втім, готуємося до матчу проти «Одеси», що мав би відбутися  найближчої неділі. Проте ситуація у клубі дійсно важка, – розповів «ГК» Євген Мурзін. – Наш матч із «Черкаськими Мавпами» – остання гра, перед якою нам більш-менш вдалося втримати гравців у команді. Ситуація у нас тривожна».

    – Розкажіть про останні зміни, які відбулися в «Говерлі»…
    Відбулися великі зміни в команді. Могли бути й більші, але я вдячний тим гравцям, які виявили бажання, показали характер і залишилися в Івано-Франківську. Наприкінці минулого тижня була дуже непроста ситуація. Ми не знали, хто буде виходити на матч проти «Хіміка» і чи варто виходити на майданчик взагалі. Але ми боремося, віримо, що ситуація нормалізується. Насамперед, до нас приєднався Роман Гуменюк. Я особисто йому вдячний за те, що він повернувся додому. Окрім нього, маємо у складі ще двох місцевих вихованців – Віталія Вінтоняка з Коломиї та Ярослава Барложецького з Богородчан. Будемо пробувати розширювати склад за рахунок прикарпатських гравців. Попереду дуже багато роботи з новими виконавцями, щоб вони влилися в колектив.

    – У команді сьогодні грає рекордна кількість іванофранківців…
    Я думаю, це вперше за багато років стільки жителів Прикарпаття грають у «Говерлі». Я сьогодні почав рахувати – півкоманди! Пам’ятаю, раніше шанувальники баскетболу завжди говорили: “Ми хочемо бачити на полі своїх гравців”. Приходьте! Їх вже півкоманди, якщо взяти до уваги той факт, що Олександр Шостуха грає за «Говерлу» з 2002 року. А якщо фінансова ситуація не зміниться, їх буде ще більше. Приходьте! (Посміхається.)

    – Це остаточний склад чи будете ще когось додатково заявляти?
    Ви читали інформацію про мого асистента Олександра Лохманчука, якого теж планували заявити. Але не вистачило грошей на його заявку (посміхається). Якщо серйозно, то будемо грати тим складом, який залишився. Насправді становище критичне, хлопці на межі, грають з останніх сил. Якщо цього тижня щось не вирішиться, то це буде патова ситуація.

    – Інші команди Суперліги теж потерпають від фінансових негараздів…
    Я знаю, що зміни є, за неперевіреною інформацією, в Одесі, у Запоріжжі та Дніпродзержинську. Хто збереже склад, хто буде більш оптимістично налаштований або, як кажуть, менш голодний в прямому сенсі цього слова, у тих буде більше шансів. Кожна гра, кожна перемога на вагу «золота».

    – Ви вірите, що зі складом, який є зараз, ви можете потрапити у плей-оф?
    Безумовно, я вірю. Дві останні гри, проти «Хіміка» і «Черкаських Мавп», мені додали оптимізму.

    – Якщо зіставити початок чемпіонату і теперішній часовий зріз, чи є прогрес у молодих гравців?
    Ви знаєте, я думаю, що прогрес є, можливо, не настільки помітний, але принаймні вони працюють. Не буває такого, щоб за місяць-два спортсмени сильно додали у грі. Це копітка робота. Радий, що домашні матчі збирають повний зал. Усіх запрошую прийти в неділю, буде хороша гра, ми будемо битися, я вас запевняю. Всім бажаю віри в команду, такої, яка є у гравців, тренерів та керівництва. Усі ми надіємося, що все нормалізується.

                                                                                                                   Розмовляв Андрій МЕНІВ

    До теми…
    Прикарпатська п’ятірка
    Вперше за час виступів на найвищому рівні «Говерла» має у своєму складі одразу п’ятьох гравців із Прикарпаття.
    Важка фінансова ситуація та відхід кількох провідних гравців спонукали головного тренера «ведмедів» Євгена Мурзіна запросити до ігрового складу одразу трьох уродженців Івано-Франківщини. Мова, насамперед, йде про найвищого українця серед професійних гравців, 27-річного Романа ГУМЕНЮКА. Уродженець Тлумача нинішній сезон почав у далекому Тунісі, виступаючи за клуб «Маназа». Він стане першим українцем, який вийде на майданчик у матчі одного з африканських чемпіонатів. До цього 220-сантиметровий гігант встиг виступити уже в одинадцяти різних клубах, серед яких, окрім українських, були литовські, латиські і сербські. Минулий сезон Гуменюк провів у столиці Прикарпаття, граючи у місцевій «Говерлі». У 25 іграх чемпіонату Суперліги він набирав 3,7 очка і 2,5 підбору в середньому за гру.

    Другим новачком став 21-річний форвард Віталій ВІНТОНЯК. Коломиянин починав нинішній сезону у «Говерлі», проте не закріпився в основі команди і переїхав у Луцьк, де досить успішно виступав за представника Вищої ліги України – «Волиньбаскет». Раніше Вінтоняк був одним із провідних гравців дублюючого складу «Говерли», а разом із головною командою у 2011 році здобув бронзові нагороди Суперліги. До слова, разом із ним медалістом став ще один місцевий вихованець – захисник Андрій КАЛАШНІКОВ, який цього сезону відіграв за «Говерлу» шість матчів. Після того, як команду залишив американець Меккі МакНайт, мініатюрний за баскетбольними мірками франківець (зріст – 175 см) став другим розігрувачем команди. За свою кар’єру Калашніков встиг пограти за дубль та основу «Говерли», а також за «Кіровоград-2» та столичний «Авангард».

    Ще одним новачком «ведмедів» днями став 20-річний уродженець Богородчан Ярослав БАРЛОЖЕЦЬКИЙ. Колишній гравець «Говерли-2» в останні роки виступав за аматорські колективи обласного центру. Разом із тим, йшла мова про те, що склад «Говерли» підсилить відомий місцевий баскетболіст Дмитро НЕВОЛІН – найкращий стрітболіст України-2010 та бронзовий призер чемпіонату світу-2012 зі стрітболу. Втім, грошей на заявку гравця у прикарпатському клубі не знайшлося. Не будемо забувати й про ще одного натуралізованого франківчанина – старожила клубу Олександра ШОСТУХУ (народився у Рівному), який виступає за «Говерлу» з 2002 року (з перервою в сезоні 2013-2014).

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!