Винні усі, крім “ЄРЦ”

  • Секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко прокоментував критичні статті у “Галицькому кореспонденті” на адресу “Єдиного розрахункового центру”, в якому він колись був одним з керівників. 

    Голова ради голів будинкових комітетів (БК) та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) Ольга Бачинська у вівторок, 10 березня, попросила секретаря Івано-Франківської міськради Миколу Вітенка звернути увагу на статті “Місто вмирає згідно з законом” та “Кафка би плакав, а в “ЄРЦ” сміються“, що були надруковані у минулому номері “Галицького кореспондента”.

    “Ну, це жах, – обурилася вона. – Невже ви не любите своє місто? Я, наприклад, не народилася в Івано-Франківську, але я живу тут 30 років. Коли читала статтю, я плакала, у що перетворюють місто. Як можна було допустити, щоб нищилися пам’ятки архітектури, будинки, які мають історичну цінність? Як можна приймати таке рішення, залишати будинки напризволяще? Ми будемо піднімати громаду з цього приводу, тому що людям боляче”.

    У відповідь Вітенко пояснив, що це рішення приймалося ще у 2012 році. За основу брали досвід Вінниці, де у 2008 році зняли з балансу всі одно- та двоповерхові будинки. “Ці всі будинки свого часу перебували на балансі ЖЕКів, і за 20 років нічого не було зроблено для покращення благоустрою, – сказав він. – ЖЕКи формально здирали квартирну плату і формально виконували будь-яку роботу. Було прийняте рішення, що за умови незаперечення жителів (нагадуємо, що в статтях йшла мова якраз про те, що мешканці заперечували – ред.) ці будинки знімаються з балансу. Водночас, це не звільняє людей від відповідальності, якщо ці будинки є об’єктами історичної цінності, зберігати фасади”.

    Секретар міськради підкреслив, що все це чітко визначено законодавством. А зняття чи незняття таких будинків з балансу не є підставою для того, щоб їх власники усувалися від збереження споруд. “Крім того, наскільки мені відомо, вже розробляється програма про реставрацію окремих будинків, які мають історичну цінність, і вона буде реалізовуватися незалежно від того, чи ці будинки є у комунальній власності”, – повідомив Вітенко.

    А щодо статті про жінку з двома малими хворими дітьми Вітенко сказав: “В місті є дуже багато поганих історій, і говорити, що в цій сім’ї якийсь біль через те, що “ЄРЦ” зняло з балансу і виставило заборгованість в рамках 20 грн., – мені здається, це, м’яко кажучи, маніпуляція”. Він додав, що в “Прикарпаттяобленерго” не дивляться на те, в яких умовах живе сім’я, а виставляють рахунки, навіть якщо йдеться про 5-10 грн.

    За словами Вітенка, якщо людина має право за законом, то їй надаються пільги та субсидії, а якщо ні, то має платити. Або ж може звернутися до депутата з проханням погасити борг у розмірі 20 грн. “Прикро, що ця жінка не звернулася до депутата, а журналіст, в свою чергу, зманіпулював цією статтею”, – підсумував він.

    Складається враження, що Микола Вітенко, який у 2011-2012 роках працював на посаді заступника директора “ЄРЦ”, рятує не тільки “честь мундира” комунального підприємства, а й виправдовує себе. Бо ж не міг він, будучи заступником керівника, не знати про те, з якими побічними ефектами проходить вищезгаданий процес зняття з балансу одно- та двоповерхівок.

  • Ну, а крім того, він як депутат міг би не дорікати жінці, що не прийшла просити 20 гривень, а сам би мовчки вніс за неї заборговану платню. Але ж для чого так робити, коли про це ніхто не буде знати?

     

    Олександра БАКУН

     

    Читайте також:

    Франківським керівникам будинкових комітетів пояснили, як долучитися до конкурсу розвитку самоврядування

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!