У Франківську обговорили перспективи енергонезалежності міста (ФОТО)

  • Сьогодні, 12 березня, фахівці та науковці в Івано-Франківську за круглим столом обговорили переспективи енергонезалежності міста.

     

    Як зазначив Олег Головенський, директор Інституту розвитку міста “Новий Івано-Франківськ”, сьогодні створюється платформа розвитку та реалізації енергоекономних проектів. “Ми збираємо фахівців, аби запустити наш проект. Плануємо презентувати енергозаощаджуючу програму для Франківська на сім років. Такі заходи актуальні, бо нам потрібно здешевити енергоносії та повернути гроші у бюджет Прикарпаття”, – анонсував перспективи Головенський.

    Юрій Якубовський, помічник генерального директора ПАТ “Індуктор”, підтримує таку ідею. “Опалення фактично залежить від російського газу. Гроші за газ безповоротно виходять з нашого регіону. Із 1 квітня індивідуальне опалення теж стане дорожчим. Ми пропонуємо технології, які допоможуть здешевити опалення житлових будинків. Для вироблення однієї гігокалорії тепла нам потрібно спалити газу на 300 гривень, дров – на 261 гривню. А за твердопаливні гранули потрібно заплатити 168 гривень. Альтернатива, можливо, і не набагато дешевша, але таким чином ми відродимо агропромисловий комплекс Прикарпаття”, – упевнені в “Індукторі”.

    Активіст Тарас Виноградник пропонує проводити роз’яснювальну роботу серед населення. “Нам потрібно вести чіткий облік теплової енергії і добитися дозволу встановлювати прилади оцінювання якості природного газу, як це є за кордоном”, – запевнив Виноградник.

    Прилади оцінювання якості газу є не лише за кордоном, а й в Україні. “Такий прилад ми запатентували ще у 2011 році, але зустріли жорстку протидію з боку інших структур”, – розповідає Віталій Цих, представник Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Які саме “структури” опираються серійному виробництву таких приладів, Цих не вказав.

    Загалом учасники круглого столу позитивно оцінили декларовані прагнення влади перейти на альтернативну енергетику, однак зазначили, що в один момент зробити Івано-Франківськ енергетично незалежним містом не можливо, й домовились і надалі працювати у цьому напрямку.

     

    12.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!