Хірургам операція не вдалася

  • 5 березня депутатська комісія облради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства заслухала висновки спеціальної комісії, що перевіряла скарги лікарів хірургічного відділення дитячої обласної лікарні на головного лікаря Радислава Котурбаша.

    Нагадаємо, що місяць тому активісти “Правого сектора” приїхали в обласну дитячу клінічну лікарню, щоб вчинити “народну люстрацію” головного лікаря. Підставою для таких дій стали скарги медичного персоналу на керівника закладу, який обіймає цю посаду вже 24-й рік.

    Головним аргументом був лист завідувача хірургічного відділення дитячої лікарні Михайла Глаговича, надісланий керівництву обласної ради, в якому він від імені колективу лікарні просив звернути увагу на діяльність Радислава Котурбаша. Цю, по суті, скаргу підписали ще 17 лікарів.

    У заяві медики стверджували, що головний лікар систематично зловживає посадою, говорили про його постійне втручання в лікарську роботу спеціалістів, звинувачували його в неетичному ставленні до колег, постійному приниженні, образах та нецензурному спілкуванні з лікарями.

    Є в скарзі і фінансові звинувачення. За свідченнями медиків, звичним явищем стали вимагання хабарів при прийнятті на роботу нових працівників. А будівельні бригади, що наймаються для ремонту лікарських приміщень, начебто безоплатно працюють на особистих об’єктах Котурбаша. Про бунт у дитячій лікарні ми писали у статті “Івано-франківський “тато Док”?” у номері за 5 лютого цього року.

     

    Демократія в натурі

    Усі факти ймовірного зловживання вивчала спеціально створена при облраді комісія. За цей час чимало змін відбулося. Глагович наразі перебуває в АТО (принаймні, в цьому запевняє його адвокат Володимир Бандура). Саме Бандура на медичній комісії представляв інтереси скаржника. А ще на підтримку завідувача хірургічного відділення дитячої лікарні прийшли активісти “Правого сектора”.

    Тим часом профспілка та головлікар також не сиділи склавши руки. Аби захистити честь та гідність лікарні, вони скликали звітно-виборчу конференцію та провели збори трудового колективу. Ані Глаговича, ані його представників на лікарських зібраннях не було.

    Бандура конференцію трудового колективу називає заходом “колективного одобрення” головного лікаря і обурюється, чому не запрошували на конференцію представників Глаговича: “Для чого було писати, що представники відсутні, коли нікого з нас не запросили – ні громадську організацію, ні мене як адвоката?”

    Запитання у правозахисника викликала і наявність у спеціальної комісії цих протоколів. “Скажіть, комісія обласної ради чи голова обласної ради вимагали від вас один чи інший протокол? Для чого ви їх сюди направили?” – поцікавився адвокат.

    Голова лікарської профспілки виправдовується: була заява головного лікаря в профком, там її розглянули і вирішили клопотати про захист прав трудового колективу перед комісією облради.

  • Головував на звітно-виборній конференції Ярослав Криштафович, на комісію в облраду він не прийшов, натомість прибула секретар конференції. Вона пояснила, що в кожного відділення була можливість висунути від десяти працівників одного делегата. Серед тих делегатів були медсестри, медперсонал, і вони брали участь у роботі конференції. Ба, навіть участь у конференції брали ті, хто не був делегатом. Натомість скаржники –  відділення хірургії – чомусь не висунули жодного представника на цей форум.

    Закиди скаржників про те, що головний лікар втручається у штатний розпис, профспілка спростувала, заявивши, що всі призначення коригують спільно з профільним департаментом. А щодо ремонтів, то, як пояснив голова медичної профспілки Ярослав Лупуляк, “головний лікар їх справді облікує, адже це адміністрація закладу і вона зобов’язана слідкувати за тим, що відбувається у відділах”.

     

    Дві години страху

    Спеціальна комісія профільного департаменту завершила вивчати наведені у скарзі факти. Директор департаменту Роман Мельник зачитав висновок: “За недотримання вимог професійної етики по відношенню до працівників закладу рекомендую притягнути Радислава Котурбаша до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани – і крапка”.

    Відкрите обговорення майже чвертьстолітньої діяльності на посаді головного лікаря Котурбашеві був явно не до вподоби. Упродовж майже двох годин цього обговорення він неодноразово покривався червоними плямами, втім висновок департаменту охорони здоров’я його не розчарував.

    Тим часом, перелічені у скарзі факти зловживання окремо вивчає обласна міліція. Але чи доведуть слідчі фінансові розтрати та зловживання, про які писав Глагович?

    Наразі члени комісії вирішили трудовий договір із Котурбашем не розривати і питання про зняття його з посади головлікаря обласної дитячої лікарні на сесію облради не виносити.

    Ірина ТИМЧИШИН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!