Світ про нас

  • The Wall Street Journal

     

    Економічний успіх України життєво важливий для безпеки Європи і для стійкості демократичних цінностей у всьому світі.

    Про це у статті “Відведення України від краю прірви” в американській газеті написала міністр фінансів України Наталія Яресько. “Україна спливає кров’ю, відстоюючи не тільки свій суверенітет, але й глобальні принципи свободи і демократії”, – наголосила вона.

    “Щоб перемогти в цьому бою, Україні потрібна фінансова стабільність. Країна перебуває в глибокій рецесії. Війна, збиток, завданий інфраструктурі, і втрата продукції з регіонів, які опинилися під окупацією, змусили українську економіку скоротитися на 20%. З минулого року наша валюта девальвувала на 70%. Минулого місяця наші валютні резерви лише трохи перевищували 5 млрд. доларів. Уряд використовує всі можливі інструменти, щоб стабілізувати платіжний баланс, припинити валютні спекуляції, втечу капіталів і підвищити стійкість валюти. Однак щоб домогтися більшого, нам потрібна підтримка з боку міжнародного співтовариства”, – написала Яресько.

     

    Foreign Policy

    Україна отримала ін’єкцію в 17,5 млрд. доларів від МВФ, пише американське видання, маючи на увазі розширення програми допомоги, розрахованої на чотири роки.

    “Але найбільша загроза економіці країни – боротьба з підтримуваними Росією сепаратистами на Східній Україні – досі нависає над нею, а новий пакет допомоги США відстає від того, що український президент Петро Порошенко вважає за необхідне для перемоги над ними”, – сказано в статті.

    Білий дім заявив, що США додатково відправлять в Україну військове обладнання на 75 млн. доларів – це “безпілотники, радіолокаційні станції виявлення мінометів, броньовані джипи, рації, польові аптечки, але не зброю”.

    Гроші ж МВФ “призначені для поповнення майже порожньої казни Києва та для запевнення інвесторів і вкладників, що країна не прямує до банкрутства”. “Але якщо військові дії на Східній Україні спалахнуть знову, то не ясно, чи буде достатньо навіть розширеної програми допомоги для відновлення економіки, обсяг якої скоротився майже на 12% минулого року”, – йдеться у матеріалі.

     

    The Guardian

    Кореспондент британської газети розповідає про те, як Крим, рік тому окупований Росією, стирає своє українське минуле.

    “Зовнішній вигляд окружного суду в передмісті столиці Криму, Сімферополя, мало змінився з тих пір, як Росія зайняла півострів. Там такі ж обшарпані коридори, такі ж різномасті дерев’яні меблі і ті ж самі прокурори та судді, що й рік тому. Єдина помітна зміна – це прапор в залах засідання. У четвер суддя Наталія Уржумова засудила трьох місцевих жителів до сорока годин виправних робіт. Їх злочин – демонстрація українського прапора, якому до минулого року сама суддя давала клятву вірності і який висів у тому самому залі, де відбувався суд “, – зазначає журналіст.

    Кримчани Леонід Кузьмін, Олександр Кравченко та Вельдар Шухурджієв були визнані винними у порушенні закону під час заходу, присвяченого дню народження Тараса Шевченка. “У своєму вироку Уржумова заявила, що, оскільки Україна не існувала як держава в ті часи, коли Шевченко писав вірші, український прапор не має до нього жодного відношення”.

     

    Die Welt

    За оцінкою німецьких спецслужб, у збройному конфлікті на сході України на боці сепаратистів беруть участь понад 100 громадян Німеччини, повідомляє німецька газета.

    Більшість з них – уродженці колишнього СРСР. За даними видання, за час бойових дій на Донбасі принаймні один громадянин Німеччини загинув. Це 33-річний Віталій Пастухов, “уродженець Казахстану, півжиття прожив у Баварії”, якому поблизу Дебальцевого пробив голову осколок снаряда.

    Багато німців “займають високі пости в проросійському ополченні”. Скажімо, 43-річний уродженець сходу України Алєксєй Рєлькє є командиром “Армії Південного Сходу” і має в підпорядкуванні кількасот сепаратистів. Українське МВС охарактеризувало його як “одного з найрадикальніших терористів, що діють на сході країни”.

    “Якщо проаналізувати біографії німецьких громадян, які виїхали воювати на схід України, то можна знайти паралелі з ісламістами, що поїхали на джихад. У більшості випадків причина була в неможливості інтегруватися в нове суспільство”, – мовиться у статті.

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!