Управління пенітенціарної служби відповіло на статтю “Галицького кореспондента”

  • На шпальтах газети Галицький кореспондент № 11 від 12 березня 2015 року опубліковано статтю Ірини Тимчишин “Ліс рубають – тріски летять”. 18 березня управління державної пенітенціарної служби України в Івано-Франківській області надіслало відповідь на неї.

    Відповідь друкуємо на сайті без змін та скорочення:

    “З окремими положеннями статті можна погодитися. Виправний центр є режимним закладом і тому потрапити туди бажаючим пересічним громадянам дійсно не можливо. Але це не стосується журналістів.

    При зверненні представників засобів масової інформації та оформленні відповідних документів двері для них завжди відчинені. Підтвердженням цього є те, що щороку до установ області, в тому числі й слідчого ізолятора, організовуються прес-тури представників регіональних та обласних ЗМІ, проводяться дні відкритих дверей із залученням журналістів. Крім цього, керівництво управління ДПтС України в області, підпорядкованих установ щоразу запрошують журналістів для висвітлення життя і діяльності колоній, а також заходів, які організовуються там із засудженими.

    Чому засуджений отримує мало грошей на руки

    Відповідно до нормативно-правових актів, які регулюють діяльність установ виконання покарань утримання засуджених у виправних центрах (у публікації йдеться саме про Долинський виправний центр № 118) не фінансується з державного бюджету. Тому такі засуджені продукти харчування і речове майно для власних потреб купують самі. Комунально-побутові та інші послуги оплачуються ними на загальних підставах (ч. 1 ст. 64 КВК України). Відповідно, із нарахованої до виплати зарплати засуджений сплачує вартість харчування за місяць та надані комунальні послуги. Крім цього, значна частина засуджених мають боргові зобов’язання за аліментами та виконавчими листами. Після сплати ними всіх платежів на руки залишається несуттєва сума коштів.

    Щодо звільнення за амністією засуджених

    Закон України Про амністію у 2014 році – це закон прямої дії. Він чітко визначає, які категорії засуджених підпадають під його дію, а які не підпадають. Адміністрація установи зобов’язана подати у визначений законом термін відповідні матеріали до суду, який і приймає остаточне рішення. Відповідно до ст. 9 Закону України “Про амністію у 2014 році” “питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їх захисників чи законних представників”. Тобто, засуджені мали право звертатися одноосібно до суду про застосування до них акту амністії. Тому ніякої фінансової зацікавленості у питаннях застосування амністії бути не могло.

    Щодо надання відпусток

    Чинним законодавством (ст.59 КВК України) передбачена можливість надання короткочасних виїздів за межі виправного центру в передбачених законодавством випадках. За час перебування у виправному центрі з 30 жовтня 2014 року наразі засуджений Воробець вісім разів виїжджав за межі виправного центру в короткострокову відпустку, в тому числі п’ять разів із початку цього року тривалістю в середньому 2-3 доби кожна через хворобу дитини. Але засуджений не може постійно ухилятися від виконання вироку, винесеного судом за скоєний злочин, виконуючи функції догляду за дитиною, яка перебуває з мамою у лікарні.

    При цьому звертаємо вашу увагу на те, що з однієї з таких відпусток засуджений Воробець повернувся до виправного центру в стані алкогольного сп’яніння, факт якого був підтверджений працівниками Долинської ЦРЛ. За допущене порушення засуджений Воробець був покараний в дисциплінарному порядку перебуванням у дисциплінарному ізоляторі.

    Такі дії з боку засудженого ставлять під сумнів доцільність надання наступних короткострокових відпусток.

    Щодо кімнат побачень

    Відповідно до вимог чинного законодавства користування кімнатами для проведення побачень є платними (ст.110 КВК України). Обслуговування їх використання передбачає значні витрати, які не передбачені фінансуванням з державного бюджету. Іншими словами, комфорт та необхідне обладнання цих кімнат створюється за рахунок одержаних від надання цих послуг коштів. У Долинському виправному центрі обладнано кімнати для побачень типу стандарт і  “підвищений комфорт. Відвідувачі мають можливість обирати вид кімнати залежно від побажань та матеріального стану

    У кімнатах побачень облаштовано всі необхідні приміщення для того, щоб рідні та близькі під час побачень відчували себе затишно і комфортно. Зроблено ремонти, завезено нові меблі. Для дітей, які приїжджають із дорослими на побачення  створено ігрову кімнату.

  • У кухні є все необхідне для приготування і зберігання їжі (газова чотирикамфорна плита, холодильник, бойлер, раковина для миття посуду). Крім цього, у блоці для побачень біля житлових кімнат є два туалети (жіночий, чоловічий), душова кабіна. Кімнати підвищеного комфорту обладнані окремими кімнатами відпочинку, спальнею та санвузлом.

    Відвідування кімнат побачень персоналом установи передбачено у рамках виконання ними посадових інструкцій. Для відпочинку та прийому їжі для персоналу обладнано окреме спеціальне приміщення на території установи.

    Щодо заяв та скарг засуджених

    Звертатися із заявами та скаргами – це законне право засуджених. Усі звернення, скарги та заяви, що надходять у письмовому чи усному вигляді, розглядаються у визначені законом терміни. За необхідності при виявленні порушення вживаються відповіді заходи реагування для усунення недоліків. Окрім того, діяльність персоналу ДКВС України контролюють органи прокуратури, громадські організації (громадська рада, спостережні комісії). За фактами зазначених у публікації скарг засуджених наразі проводиться всебічна перевірка, однак стаття вийшла на випередження.

    Органи та установи пенітенціарної служби в Івано-Франківській області відкриті до діалогу та готові до співпраці з громадськістю, висвітлення актуальних питань та проблемних аспектів через засоби масової інформації.

     

    З повагою

    начальник управління

     

    полковник внутрішньої служби                                              В.В. Павлів”

    23.02.2015


    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!