У Франківську дискутують про права людини у час війни (ФОТО)

  • Команда івано-франківського представництва проекту “Київський діалог” спільно з ІФОО “Комітет виборців України” організувала панельну дискусію “Правоохоронці vs правозахисники: права людини в час війни”.

    Перед початком дискусії присутні вшанували пам’ять голови івано-франківського осередку організації КВУ Юрія Лисюка, відтак експерти різноманітних галузей почали обговорення. 

    За словами координатора івано-франківського представництва “Київський діалог” Ігоря Ткача, фахівці мають намір з’ясувати, чому так сталося, що правозахисники борються з правоохоронцями, захищаючи права громадян, хоча правоохоронці теж захищають права громадян.

    “Нам дуже важливо зрозуміти і знайти причини, чому так відбувається. Серед спікерів є працівники міліції, юристи, філософи, психологи. Загалом проблема в Україні з правами людини є й у мирний час. Не тільки, коли йде війна. Під час війни взагалі дуже важко зберегти стандарт у дотриманні прав людини. Ми мусимо з’ясувати, які зусилля можна прикласти, щоб вберегти базові права людини”, – зазначив Ігор Ткач. 

    Як зауважив полковник міліції, колишній заступник начальника УМВС України в Івано-Франківській області, начальник міліції громадської безпеки Ярослав Манжалей, зараз правоохоронці мають більше обов’язків, аніж прав.

    “Якщо раніше охороняли громадський порядок, то зараз іде мова про бойові дії на Сході. Також потрібна більша підготовка особового складу”, – зауважив Манжалей.

    Під час дискусії він теж зазначив, що зараз дуже доречне реформування правоохоронних органів. “Якщо хочемо до Європи, то маємо бути правоохоронцями, а не силовиками. Допомагати людям та захищати їхні права”, – зазначив він. 

    На думку доктора юридичних наук, правоохоронця та адвоката Павла Фріса, питання про права людини найбільш гостре у філософській та політичній сфері.

  • “Чи слід обмежити права людини в умовах війни? Так. Права повинні бути обмежені, але це обмеження має бути об’єктивним. Обмеження свободи слова також повинне бути. Знаєте, мене бісить, коли у соцмережі викладають фото, де дислокується чи куди переміщається батальйон. У нас не вистачає порядку, свободи слова у час, коли іде війна”, – наголосив пан Фріс. 

    23.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!