Правду про алкоголь несе мирянам Церква

  • В Івано-Франківській архієпархії УГКЦ в рамках руху “За тверезість життя” активно діє Консультаційно-просвітницький центр, що організовує місії тверезості. Це особливо важливо в період Великого посту, коли багато людей обмежують вживання спиртного і глибше задумуються над таким соціальним злом, як алкоголізм. 

    Голова Консультаційно-просвітницького центру о. Ярослав Рохман розповідає, що їхня робота проводиться у трьох напрямах. “Ми (священики та психолог) відвідуємо різні храми нашої архієпархії, де розповідаємо вірним про шкоду алкоголю, про чистоту тверезості, спільно молимось Службу Божу або Хресну Дорогу узалежнених, Молебень або Акафіст, започатковуємо “Золоту книгу тверезості”, – каже священик.

    Також працівники центру відвідують школи, де розповідають дітям про шкідливість алкоголю. “Ми демонструємо дітям фільм, в якому йдеться про те, що алкоголь – це депресант, який пригнічує нервову систему, показано ступені залежності людини, трагічні наслідки. Цей фільм у доступній і ненав’язливій формі подобається школярам”. До речі, фільм “Правда про алкоголь” можна завантажити в інтернеті.

    Третім напрямом діяльності є зустрічі з інтелігенцією сіл чи міст, головами сільських та міських рад. З ними активісти говорять тому, що в їхніх руках є всі важелі впливу, проте вони часто їх не використовують. Наприклад, представники місцевої влади можуть обмежити продаж алкогольних напоїв, проводити спортивні заходи, пропагувати здоровий спосіб життя та тверезість власним прикладом.

     

    Книга тверезості

    Насправді тут нема нічого нового. Історичні джерела свідчать, що коли ще була Перемиська єпархія УГКЦ на території сучасної Польщі, більше, ніж 60 відсотків парафіян були записані в “Золоту книгу тверезості”. Ця річ була дуже популярною, вона рятувала суспільство.

    Хто може записатись у цю книгу нині? Тільки той, хто є тверезим, хто цей вчинок робить свідомо та обдумано. Записуючись, люди відмовляються від вживання алкоголю та пропонування його іншим. При цьому є часові рамки – можна записатися на один день, а можна й на все подальше життя.

    “Ми рекомендуємо записуватись на невеликі терміни, обдумані, зважені, але частіші. Вписуватись потрібно з певним наміром, жертвувати за себе або за когось алкозалежного чи того, хто потерпає від іншої залежності. Можна жертвувати за одну людину, кількох людей або й ціле село, місто чи нашу Батьківщину – Україну”, – каже о. Ярослав Рохман.

    Записуватись можуть і чоловіки, і жінки. Книга тверезості є в більшості храмів Івано-Франківської архієпархії. Вона завжди стоїть на видному місці в церкві. Людина в зручний для неї час може зайти і сама зробити запис. На першій сторінці книги є присяга, яку потрібно зачитати про себе перед записом. Далі треба написати прізвище, ім’я, по батькові (або тільки ім’я), часовий термін та намір. Також слід пам’ятати, що порушення клятви є тяжким гріхом, з якого треба сповідатися. Але не порушує клятви той, хто вживає ліки, що містять алкоголь, чи приймає Святе Причастя.

     

    Причини біди

    Можна виділити внутрішні та зовнішні причини алкоголізму. До внутрішніх належить психологічна незрілість, коли людина не може сказати “ні”, а також генетична схильність. Серед зовнішніх, або соціальних, причин є конфлікти в родині чи на роботі, відсутність праці.

    Великим викликом для нашого суспільства є війна. Понад 80 відсотків військовослужбовців переживають психотравму, і частина з них починає зловживати спиртним. Тому наших воїнів необхідно морально та матеріально підтримувати, зустрічати як героїв, показувати, що ми їм вдячні.

    Крім того, однією з причин алкоголізму є псевдотрадиції святкування. Атрибутом Нового року, до прикладу, більшість дітей називають шампанське і рідко хто – ялинку, а ще рідше – Службу Божу в храмі чи благословення священика.

    Діти звикли бачити, що алкоголь є скрізь. Більшість дітей кажуть, що вперше попробували алкоголь вдома – його дали скуштувати батьки. Тому не дивно, що діти сприймають його як добро і можуть випивати не тільки вдома.

    До речі, Україна у 2012-2013 роках посіла перше місце за дитячим алкоголізмом у світі. Кожен четвертий шестикласник країни регулярно вживає алкоголь. Чим старші діти, тим більше вони собі дозволяють випивати…

    Хвилює також те, що і християнські свята та обряди не відбуваються без алкоголю, починаючи від хрещення і першого причастя. Навіть поминки, де б мало бути багато молитви за покійника, часто завершуються п’яними теревенями.

    Сам по собі алкоголь є речовиною, що використовується і в харчовій промисловості, і в медицині. Але в руках Божих це є ліки, а в руках диявола – смерть!

     

    Юлія БОЄЧКО

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!