Обласна влада не виділяє психоневрологічним інтернатам на харчування та медикаменти жодної копійки (ФОТО)

  • Про це свідчать результати моніторингового візиту до психоневрологічних установ області, який відбувся в рамках реалізації національного превентивного механізму. Психоневрологічні установи відвідали працівники Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини із представниками громадських організацій Івано-Франківської області: редактором газети «Голос народу» Віталієм Чорненьким та головою Всеукраїнського об’єднання «Голос» Ростиславом Гудзінським.

    Основною проблемою інтернатних закладів Івано-Франківської області є вкрай низьке фінансування. Наприклад, з обласного бюджету Снятинському та Делятинському ПНІ на харчування та медикаменти не виділено жодної копійки. Закупка продуктів харчування та медикаментів відбувається тільки за рахунок спеціального фонду (пенсійних та благодійних коштів). Як наслідок – витрати на харчування на одну особу на день становлять 25,5 грн – у Снятинському ПНІ, 18 грн – у Делятинському ПНІ.

    На час проведення моніторингу в Снятинському психоневрологічному інтернаті перебувало 214 осіб. Тут виявлена велика перенасиченість житлових кімнат, у кімнатах проживають від 2 до 6 осіб (норматив житлової площі на одного підопічного становить 3-4 м2, що не відповідає вітчизняним нормативам).

    В інтернаті відсутня обідня зала, підопічні харчуються у кімнатах. Враховуючи нестачу вільних приміщень, у житлових корпусах відсутні роздавальні. Саме приміщення їдальні не опалюється, на стінах грибок, відсутня витяжна вентиляція та побутова техніка для приготування їжі.

    Слід зазначити, що у Снятинському психоневрологічному інтернаті на належному рівні організовані заходи фізичної (лікувальні масаж та фізкультура) та фізкультурно-спортивної реабілітації, розвинена соціальна та побутова реабілітація: підопічні у супроводі персоналу виїздять у місто, власноруч купують засоби особистої гігієні, продукти харчування, одяг, техніку тощо.

    До Делятинського ПНІ здійснили повторний моніторинговий візит, під час якого з’ясували, що більшість рекомендацій, наданих після першого візиту (10 вересня 2013 року), не виконані.

    Зокрема, не створені умови для проведення належної реабілітації та абілітації (приміщення для проведення культурно-дозвільних та фізкультурно-спортивних заходів). Як і раніше, недостатньо молодшого медичного персоналу, на території відсутні туалети, навіси від опадів та сонячних променів, не замінені застарілі та некомфортні ліжка. У закладі перенасиченість житлових кімнат, яка пов’язана з проведенням капітального ремонту житлового корпусу, що був у аварійному стані.

     З метою забезпечення прав підопічних психоневрологічних інтернатів будуть надіслані відповідні листи керівництву Міністерства соціальної політики України та Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

  •  

    30.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!