У Франківську презентували книгу про Миколу Ясінського “Льолько – легендарний бойовик УВО” (ФОТО)

  • В Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці імені Франка історик Ігор Дейчаківський презентував  детективну книгу “Льолько – легендарний бойовик УВО”.
    Це історія про станиславівського хлопця Миколу Ясінського, який разом із однодумцями у 1920-их боровся за Україну проти польської влади радикальними методами. А саме – грабував польські банки та навіть здійснив замах на президента Польщі.  
    За словами Ігоря Дейчаківського, коли він узяв до рук справу Миколи Ясінського, прочитав, що польська влада визнала його впертим, завзятим та таким, що має вплив на маси.
    “Коли я прочитав ці рядки, зрозумів, що маю написати про нього. Адже зазвичай влада критикувала, писали завжди негативно, а тут ворог визнав такі речі. Він, до слова, був унікальним чоловіком, і я дивуюся, що про нього досі не написали багатотомник і не зняли фільм”, – зазначає Дейчаківський. 
    Крім того, директор першої гімназії підкреслив, що Миколу Ясінського в дружніх колах називали богом терору.
    Також на презентації книги був присутній наймолодший син легендарного Льолька – Миколи Ясінського. Пан Ярема зазначив, що про батька мало що знали, навіть матір не розповідала дітям про батька. Багато людей, які знали Миколу Ясінського і його побратимів, виїхали за кордон, де з плином часу повмирали, тому історію батька потрібно досліджувати в архівах.
    Також Ігор Дейчаківський зауважив, що тепер потрібно прикласти зусиль, щоб на вулиці Бельведерській чи біля міської тюрми (адже там Микола Ясінський з’являвся дуже часто) встановили інформаційну дошку про легендарного борця. 
    1.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!