Світ про нас

  • Liberation

    Президент Порошенко відправив у відставку губернатора Дніпропетровської області олігарха Ігоря Коломойського, а також наказав заарештувати міністра Держслужби з надзвичайних ситуацій та його заступника за звинуваченнями в корупції, повідомляє французьке видання.

    Ігор Коломойський, «володар третього статку в Україні», спробував здійснити рейдерське захоплення «Укрнафти». Операція була проведена в найкращих традиціях «маски-шоу» 1990-х: з озброєними людьми в балаклавах. Мільярдер, який фінансує також кілька батальйонів, що воюють проти проросійських сепаратистів, переборщив і поплатився відставкою.

    Також у прямому телеефірі можна було спостерігати, як півдюжини поліцейських заарештували прямо в ході засідання уряду главу ДСНС та його заступника. Їм було пред’явлено звинувачення у корупції. Пізніше прем’єр оголосив початок розслідування щодо головного фінансового інспектора. Керівництво країни, таким чином, сподівається на здійснення змін у функціонуванні політичної системи, в якій тривалий час домінували олігархи, зазначається у статті.

     

    Der Standard

    Україна «повинна не тільки пережити кризу, вона повинна процвітати, незважаючи на наявні загрози. Тільки тоді росіяни зрозуміють, що в їхніх бідах винна путінська політика, а не Захід».

    Про це засновник і голова «Open Society Foundations» Джордж Сорос заявив в інтерв’ю австрійському виданню, де підтримав санкції щодо Росії та закликав надати фінансову допомогу Україні. Він зазначив, що Україна має величезне значення для ЄС, але багато хто цього не бачить. «Вони вважають Україну фінансовою проблемою і поводяться з нею як з Грецією. А це неправильно, оскільки Україна захищає ЄС від російської агресії», – наголосив фінансист.

    Сорос заявив, що готовий інвестувати в Україну 1 млрд. доларів. «У мене є конкретні інвестиційні ідеї, наприклад, у сільському господарстві або інфраструктурних проектах», – сказав він. А загальну потребу України з точки зору розвитку економіки інвестор оцінив у 50 млрд. доларів. «Якщо країна отримає ці кошти, вона буде процвітати, що, в свою чергу, мало б позитивний ефект для всього Євросоюзу», – заявив фінансист.

     

    Die Welt

    Міністр закордонних справ Данії Мартін Ліндегаард в інтерв’ю німецькій газеті пояснив причини поведінки російського президента щодо України.

    «Одна з причин дій Путіна полягає в тому, що він розуміє, що європейська суспільна модель в результаті веде до демократії, більшого благополуччя і зниження корупції. Якщо Україні вдасться перейняти цю європейську модель, життя громадян України стане кращим. І в результаті цього наступними, хто захоче ввести її у себе, можуть стати росіяни. Але Путін не хоче цього, він боїться цієї моделі, оскільки вона уріже його владу», – заявив Ліндегаард.

    За його словами, Данія «покладає відповідальність за конфлікт в Україні на Росію і так само, як і багато інших європейських держав, вважає за необхідне вживати заходів проти російської агресії». Мова про ослаблення санкцій може йти лише тоді, коли «Мінськ-2» буде реалізований насправді, у разі ж подальшого загострення ситуації санкції, навпаки, слід посилити. Данський міністр назвав російську пропаганду огидною та сказав, що боїться її «так само, як і військового конфлікту».

     

    Tageszeitung

    Про настрої в Маріуполі, за кілька кілометрів від якого, в районі села Широкино, незважаючи на Мінські домовленості, продовжують вибухати мінометні снаряди, розповідається у репортажі німецької газети.

    Молода вчителька англійської мови, яка побоюється говорити в місті українською і бажає виїхати до Києва чи Львова, розповіла, що українських солдатів і добровольців багато жителів вважають «окупантами». «Можливо, українська армія, коли повернулася в місто, здійснила дуже велику помилку, знісши пам’ятник Леніну», – припускає вона.

     

    30-річний інженер каже, що після Великої Вітчизняної війни у місто приїхало багато людей з усього Союзу, які і досі вважають своєю батьківщиною СРСР. А найлютіший ворог України, на його думку, – це російське телебачення. «Коли влітку українські війська і добровольчі батальйони повернулися, місцеві, які дивилися російське телебачення, дуже побоювалися звірств, – додає його дівчина. – У Маріуполі немає навіть комендантської години, але вони продовжують вважати, що живуть під дуже жорстким окупаційним режимом». 

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!