Будова на Мельничука: мовний конфуз

  • Забудовник стверджує, що продовжує будувати скандальний об’єкт на вул. Мельничука, 14-16 всупереч ухвалі суду, бо суддя – неграмотний.

    Про скандальне будівництво, яке ведеться просто під стінами “білого будинку”, «ГК» писав у статті «У забудовників свої закони» від 19 березня 2015 року. Нагадаємо, що справа щодо законності зведення цього об’єкта слухається в суді. Поки суд не виніс остаточного рішення, міська рада вимагала від забудовника  – ТзОВ «Станіславська будівельна компанія» – зупинити проведення будівельних робіт. Івано-Франківський адміністративний окружний суд виніс відповідну ухвалу, якою зобов’язав інспекцію архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області зупинити дію декларації на початок будівельних робіт. Без декларації забудовник не може продовжувати будівельні роботи.

    Всупереч судовій ухвалі, архбудконтроль не припинив дію декларації, а ТзОВ «Станіславська будівельна компанія» не зупинило будівельних робіт. Обидва учасники судового процесу кажуть: винна філологія. Роман Пацак, в.о. начальника управління архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області, пояснює: «Ситуація проста: декларацію можна зареєструвати і можна скасувати. Зупинити її чи припинити дію – такого в законі немає. Суд просив зупинити дію декларації як запобіжний захід, але ми не могли фізично цього зробити, бо середини в законі немає. В останньому рішенні суду вже є слово «скасувати», але воно ще не набрало законної сили, бо забудовник подав на апеляцію у Львівський апеляційний суд. Якщо воно набере законної сили, ми декларацію скасуємо».

    Навіть, якщо декларацію скасують, будівництво неможливо буде зупинити хоча б тому, що воно вже буде завершене. За два місяці об’єкт планують завершити, каже Олег Лисак, колишній співзасновник ТзОВ «Станіславська будівельна компанія», та співзасновник підрядника СБК «Івано-Франківськміськбуд», який безпосередньо здійснює будівництво на Мельничука, 14-16. Лисак пояснює, що забудовник не зупинив будівельних робіт із двох причин. «Перш ніж цю ухвалу виконувати, ми мали би її побачити, але нам її не приносили. Так, ми її бачили. Але там написано не «Станіславська будівельна компанія», а «Станіславська торгова компанія». Це дві різні компанії, тому дана ухвала не мала до нас відношення. Юрист міськвиконкому поплутав і зробив помилку. Як він написав, так суддя і прийняв рішення».

    Юрист Андрій Устінський визнає, що спершу допустив помилку, яку пізніше було виправлено. Він вважає, що забудовник разом із архбуконтролем попросту маніпулюють: «Якщо суд іменем України визнав декларацію незаконною, то немає такого поняття, що чогось немає, щоб виконати ухвалу. Це вони собі таке придумали». За словами Андрія Устінського, декларація про початок будівельних робіт на даний момент таки зупинена, але не в Івано-Франківську. Зауважимо, що юрист міськради повідомив «ГК» про це того ж дня, коли в Івано-Франківській інспекції пояснювали, чому дану ухвалу виконати не можуть.

    «Державна архітектурно-будівельна інспекція України прислала листа, яким повідомила, що дія декларації сьогодні зупинена, тобто ухвала виконана. У Франківській інспекції мали би про це знати. Цікаво, що Франківськ не може виконати ухвалу, а Київ звітує про її виконання. Декларація вже зупинена, але будівництво все одно ведеться», – зауважує Андрій Устінський. Юрист каже, що вже не має надії на те, що забудовник припинить будувати, тому просто сховав листа від Державної інспекції собі до шухляди.

    Олег Лисак вважає, що «СБК» має право добудувати об’єкт хоча б тому, що свого часу сплатила за нього міськвиконкому понад 400 тисяч гривень. «Тривала процедура банкрутства Західно-українського правничого університету, і була купа сторін, яким університет був винен гроші. В тому числі він був винен міськвиконкому. Міськвиконком не заперечував проти того, щоб незавершене будівництво – а це був фундамент  – університет віддав на конкурс, а хто виграє, заплатить місту борг. У 2012 році суддя затвердив це мировою угодою. Згідно з угодою, ми сплатили міськвиконкому борг  університету в сумі 90 тисяч гривень, а також сплачували за університет орендну плату в розмірі понад 300 тисяч гривень. Невже тоді міська влада думала, що ми викупимо фундамент і не будемо будувати далі?» – дивується забудовник.

    Будівництво «СБК» продовжує не лише всупереч скасованій декларації на початок будівельних робіт, але й без землі. Земельну ділянку, яку орендував університет, після закінчення дії договору міська рада відмовилась надати в оренду «Станіславській будівельній компанії». «Ми подали на продовження договору оренди, але нам його не продовжили і чи продовжать взагалі – не знаємо, – каже Олег Лисак. – Згідно з новим Податковим кодексом, якщо у вас є об’єкт нерухомого майна, ви зобов’язані платити за землю під ним, а якщо оренду на землю, яка закріплена довкола нього, не продовжують, то ви за неї не платите. Ми весь цей час продовжуємо сплачувати податок за землю під будинком. Якщо раніше ми платили на рік 200 тисяч гривень, то зараз платимо лише 30 тисяч. Місто втрачає щороку 170 тисяч гривень. Не знаю, чим влада керується».

    Олег Лисак не розуміє, чому влада не дозволяє «СБК» спокійно добудувати будинок. «Мені дивно, бо ми погасили борг перед містом, платимо податок. Зустрічалися і з мером, і з Фітелем. Вони переживали, що там буде торговий комплекс чи житловий будинок. Ми запевняли, що там не буде ні торгового центру, ні житла, а буде навчальний корпус. Ми продали «Станіславську будівельну компанію», але наскільки я знаю, нові власники ведуть переговори з Ігорем Цепендою і з Басаєм, щоб це був корпус Прикарпатського університету.

    Ректор ПНУ Ігор Цепенда підтвердив, що такі переговори справді були. «Наразі університет забезпечений навчальними приміщеннями. Мова йшла про Івано-Франківський коледж при університеті. Ми говорили на перспективу, бо будівля ще не добудована. Якщо цінова пропозиція щодо оренди буде прийнятною, тоді вчена рада університету буде вивчати це питання», – зауважив Цепенда.

  • Перш ніж здавати будівлю в оренду, її доведеться здавати в експлуатацію. З такою позицією міськради і з відсутністю документів на право власності земельної ділянки забудовнику навряд чи це вдасться. «Я знаю багато випадків, коли здавалися в експлуатацію будинки без землі, – каже Олег Лисак. – Чи тут так буде, наразі не знаю, адже справа набула розголосу. Ми будинок в будь-якому разі добудуємо. Не здамо – то не здамо. Буде собі стояти будинок. Правових підстав його забрати у міськвиконкому немає. А місту від цього не буде ніякої користі».

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

    Від редакції:

    Пропонуємо мешканцям зробити експеримент: спробуйте завтра щось почати будувати в центрі міста. Документи на землю не потрібні, містобудівні умови та обмеження від архітектури також. Архбудконтроль сьогодні не має права відмовляти у реєстрації на початок будівельних робіт взагалі нікому.

    Перевірити законність вашої будови ніхто не зможе, бо всі контролюючі інстанції не мають права проводити перевірки. Рішення суду, якщо таке коли-небудь буде, можете також не виконувати, бо вас ніхто не може змусити це зробити.

     

    Суть експерименту: дослідити, як довго ви зможете будувати невідомо що без жодного на те права. Гарантуємо, що дуже скоро до вас підійдуть і дуже лаконічно пояснять, що треба зробити і з ким погодити будівництво вашого невідомо чого, щоб вам при цьому нічого не було. А якщо не погодите – буде довга-предовга історія для наступних статей «Галицького кореспондента».

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!