Світ про нас

  • Le Figaro

    Навіть проросійськи налаштовані жителі Донбасу не схильні відзначати річницю повстання в регіоні, пише французьке видання. Щодня вони чують заяви про мир, погрози про наступ і взаємні звинувачення сторін у порушенні перемир’я.

    З 13-ти пунктів Мінських угод жоден не дотримується в повному обсязі. Протиборчі сторони перешкоджають вільному переміщенню спостерігачів ОБСЄ і контролю за відведенням важких озброєнь. Київ і повстанці оголосили про намір включити танки до списку зброї, яку слід відвести від лінії фронту, але політичний процес стоїть на місці.

    Москва дорікає сусіду за відсутність прямого діалогу з лідерами сепаратистів. «Київ відмовляється від контактів з новими республіками. Влада і чути не хоче про амністію і, здається, робить все, щоб ще далі відштовхнути цей регіон від України», – кажуть у Кремлі. У Москві Порошенка представляють «слабким» президентом, не здатним проводити економічні реформи і готовим у будь-який момент піти на поступки з військових питань, аби зберегти владу, сказано у матеріалі.

     

    The Guardian

    Навіть якби не було війни, боротьба за перетворення України – циклопічне завдання, оскільки запаморочливий розмах корупції і свавілля олігархів деформують Українську державу, вважає оглядач британської газети.

    За оцінкою заступника міністра фінансів України, до 60% економіки – це «сірий» і «чорний» сектори. Лише 6 з 20 тис. вуличних кіосків у Києві зареєстровані належним чином і платять податки. Решта контролюються працівниками прокуратури, поліцейськими і суддями. «Корупція тече по венах держави, а ті, кому слід було б її лікувати, труять її», – сказано в статті.

    На вершині цих схем стоять олігархи. Вони фінансують політичні партії, виставляючи блоки депутатів для захисту власних інтересів. У кількох олігархів також є «особисті сили безпеки».

    Війна, правда, згуртувала більшу частину України, але «ціна цієї війни… величезна, і далі може бути тільки гірше». Путін хоче, щоб конфлікт тлів, щоб вся Україна залишалася слабкою, нестабільною, дисфункціональною державою. Справа європейців – не дозволити Путіну цього домогтися.

     

    L’Express

    Український прем’єр Арсеній Яценюк в інтерв’ю французькому тижневику заявив про те, що Кремль здійснює проект «глобальної нестабільності».

  • Відповідаючи на запитання, чи існує загроза нового військового наступу проросійських сил, глава українського уряду сказав: «Все залежатиме від стратегії, обраної президентом Путіним. На мою думку, існує великомасштабний план, мета якого полягає у знищенні України як незалежної держави. Докази моїх слів очевидні. Російська Федерація незаконно анексувала Крим. Вона заволоділа територіями незалежної країни. Її регулярна армія не перестає атакувати наших солдатів на нашій території».

    «Його проект частково спрямований на те, щоб зробити Україну некерованою країною, в якій панують нестерпна економічна обстановка, соціальна напруженість, політичні біди. Але його плани набагато ширші. Не спокушайтеся: Путін бореться проти вас, європейці! Він воює проти Сполучених Штатів! Він бореться проти цінностей вільного світу. На цей момент Україна – головне поле бою в «священній війні» проти Заходу», – впевнений Яценюк.

     

    Associated Press

    Журналісти американського інформагентства відвідали навчальні полігони в районі Єнакієвого та інших місцях, а також опитали десятки сепаратистів.

    Ці візити та інтерв’ю «оголили той факт, що російські збройні сили йшли в авангарді деяких великих наступальних операцій сепаратистів, а потім швидко відходили, поки їх не встигали помітити широкі маси».

    Коли встановилося крихке перемир’я, «Росія тримала в Україні менше військ, але розширила навчання сепаратистів, щоб упевнитися в їх здатності поводитися з сучасним російським озброєнням і обороняти підконтрольну їм територію». За оцінками НАТО і незалежного російського вченого І.Сутягіна, який живе в Лондоні, Росія тримає на Східній Україні кілька сотень військових інструкторів.

    Сутягін вважає, що Росія створила щось на зразок регулярних сил, які «більш-менш» здатні обороняти ДНР і ЛНР. За його словами, Росії потрібно зберегти ці республіки як можливий важіль тиску на Україну, підготувати їх до бою, а «одночасно влаштувати так, щоб санкції проти Росії були скасовані».

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!