Як ліквідувати прогалини в імунізації

  • Вже понад 10 років в Україні навесні проходить Європейський тиждень імунізації, щорічно під різними гаслами. Цього року гасло – «Ліквідувати прогалини в імунізації». Мета акції – підвищення рівня охоплення дітей вакцинацією через досягнення більш глибокого розуміння того, що кожна людина має право та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин, забезпечення інформованості населення з питань вакцинації.

    За даними ВООЗ, впродовж 2014-2015 років у низці країн Європи (Росія, Грузія, Італія, Німеччина і Казахстан) зареєстровано більше 22 тис. випадків захворювання на кір. Досягненням вакцинації є те, що кожного року вона захищає понад 3 млн. дитячих життів від смертельно небезпечних інфекційних захворювань, як-от поліомієліт, правець, дифтерія та кашлюк.

    Головний дитячий імунолог області Галина Бенько зауважує, що в Україні вакцинація є обов’язковою від 10 інфекційних хвороб: дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, поліомієліту, туберкульозу, гепатиту В, краснухи та гемофільної інфекції. В той же час у більшості розвинутих країн Європи щеплення є обов’язковими від 12-14 і навіть 16 інфекційних хвороб. За сприяння Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у нашій області з кінця 2013 року почав втілюватися проект для медичних працівників сімейної медицини щодо консультування з питань вакцинації. На сьогодні вже понад 350 лікарів, медичних сестер, фельдшерів, акушерок пройшли тренінгові навчання і отримали знання, як консультувати батьків, матерів, бабусь щодо вакцинації.

    Крім того, сімейні лікарі та медсестри, які пройшли тренінгові навчання ЮНІСЕФ, вакцинуються самі і членів своїх сімей, і це є найкращим доказом безпечності та надійності вакцинації.

    Наталя ГЕРКАЛЮК, сімейний лікар Кутської міської лікарні Косівського району:

     

                     «Сімейний лікар, як ніхто, знає про всі хвороби – і дитячі, і дорослі. Тому я не зволікала із власним щепленням від гепатиту В та зі щепленнями мого п’ятирічного сина від дифтерії, правцю, кашлюку, поліомієліту, кору, краснухи, гепатиту, гемофільної інфекції. Беріть приклад з нашої родини! Вакцинуйтесь самі та вакцинуйте своїх дітей!»

     

     Ірина ПАЛІЙЧУК, медсестра АЗПСМ с. Рибне Косівського району:

     

      «Я народилася у незалежній Україні і хочу жити та працювати в європейській державі, де щеплення – це обов’язок кожної людини. Щеплена в дитинстві та продовжую щеплюватися далі. Вам також раджу!»

     

    Ірина СУХОРУЧКО, сімейний лікар Росільнянської амбулаторії Богородчанського району:

     

     

    «Я працюю лише два роки, і коли вперше побувала на тренінгу від ЮНІСЕФ щодо консультування з питань імунізації, зрозуміла, що іноді три дні практичної роботи можуть замінити цілий курс навчання в інституті. Докорінно змінила свою думку про щеплення – поборола свій страх і недовіру. У сезоні 2014-2015 року щепила себе та свого чоловіка від грипу».

     

     

    Наталія СЕРЕДЮК, сімейний лікар Богородчанської центральної районної лікарні:

     

     

     

    «Що таке інфекційні хвороби у дорослих, знаю не з чуток, а з власного досвіду: рік тому захворіла на вітряну віспу. Тоді дуже пошкодувала, що не щепилась, коли була така можливість. Щоб мою донечку не вразила така недуга, обов’язково вакциную її цьогоріч. Після участі в тренінгах з вакцинації щепилась від вірусного гепатиту В, два роки поспіль вакцинуюсь від грипу».

     

     

     

    Тетяна ВІВЧАРИК, лікар-неонатолог Богородчанського пологового будинку:

     

    «Буквально днями стала мамою, після тренінгів ЮНІСЕФ з питань щеплення докорінно змінила свою думку про вакцинацію і вакцини. Тому твердо вирішила щеплювати свою новонароджену дитину згідно з календарем. Вже зробили щеплення від гепатиту В і туберкульозу. Ми гарно ростемо і розвиваємось, і я впевнена, що моя дитина захищена від туберкульозу».

     

     

    Людмила ОНИЩУК, лікар-неонатолог Коломийського пологового будинку:

    «Працюючи в пологовому, розумію важливість вакцинації дітей від гепатиту В і туберкульозу. А тепер, після того, як у 2009 році захворіла на грип, я щорічно вакцинуюсь від грипу. Пройшла тренінг ЮНІСЕФ і зараз щеплююсь від гепатиту В».

     

    Іванна КНИШ, медична сестра Снятинської центральної районної лікарні:

     

     

    «Ніколи не боялась вакцинуватись, і моя донечка також щеплена. Вважаю, що коли любиш дитину, дбаєш про її здоров’я. В Європі захворюваність на гепатит В у 10-15 разів нижча, ніж в Україні. Тому перед тим, як відпустити свою донечку у доросле життя, запропоную їй вакцинуватися від гепатиту В і папіломавірусної інфекції».

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!