Андрій НОВАК: «У кожній торговій точці має бути український товар»

  • Відомий український економіст, політолог, громадський діяч, голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак привіз до Івано-Франківська п’яте видання книжки «Як підняти українську економіку». Мову з ним ведемо про книжку, економіку і не тільки.

     

    – Пане Андрію, то як підняти українську економіку?

    Найперше, в українській економіці має з’явитися передумова для її розвитку. Вважаю, що саме модель економічного розвитку, або стратегія економічного розвитку є наріжним каменем позитивних змін. Всі економічні проблеми через те, що Україна не має цієї стратегії, хоча вже 24 роки є незалежною державою. Якщо почнемо реалізовувати модель економічного розвитку, то з того моменту ми приречені на успіх. Геополітично ми розміщені в центрі Європи, а Європа є центром світу. Виходить, ми розташовані в центрі центру. Україна має ще й надбагаті ресурси, які створюють найкращі передумови для того, щоб бути не просто успішною, а дуже успішною країною! Я вважаю, що об’єктивне місце України в економіці – це п’ятірка європейських держав. Упевнений, що українська економіка може змагатися з економіками  Німеччини, Великобританії, Франції й Італії. Це те, що нам під силу і що відповідає нашому потенціалу.

    – Напрацювали конкретну концепцію?

    У книзі «Як підняти українську економіку», яка вийшла п’ятим виданням і яку я зараз презентую по всій країні, я запропонував стратегію, яка називається трифункціональна економічна модель України. Ця модель побудована на базі об’єктивних економічних законів, один з яких говорить про те, що економіка будь-якої країни відбувається на трьох економічних функціях: виробництва, продажу виробленого і розподілу результатів. В українській економіці  не лише не виконується жодна з цих функцій,  а й немає взаємодії між ними. Треба займатися комплексно трьома економічними функціями, тільки тоді можна розраховувати, що українська економіка перейде з фази постійних криз у фазу стабільного економічного росту.

    – Який перший крок треба зробити, аби стабілізувати і розвивати економіку?

    У кожній з функцій є певний набір необхідних дій. Ці дії різного ступеня складності і різного терміну реалізації. Для того, щоб повністю сформувати економічну систему, за умови активної державної економічної політики,  потрібно до трьох  років. Не більше. Найпростіші елементи – це прийняття певних законів. Трішки складніше завдання – це певна інституціоналізація суб’єктів, для створення і початку роботи потрібно до трьох місяців часу. І найскладніше – це формування вертикальних українських корпорацій. Цей процес вимагає найбільше часу і є найбільш складним. Складність залежить від товару. Найпростіші товари на ринку – це продукти харчування, а найскладніші – це технічні товари.

    – Проблему можна вирішити у законодавчому полі?

    Найнеобхідніші зміни у законодавстві – це економічний розділ у Конституції України з десятьма цифровими економічними макропоказниками, які стануть обов’язковими до виконання урядом і керівництвом НБУ будь-яких політичних кольорів. Для того, щоб захистити себе від непрофесійних дій українських політиків, ми повинні закласти конкретні цифрові економічні параметри у Конституцію. У такий спосіб ми зобов’яжемо будь-яке керівництво і НБУ виконувати ці параметри й працювати в інтересах всієї економічної системи України, а не лише фінансово-промислових груп, як це відбувається зараз.

    Потрібен закон, який стосується торгівлі, одним з положень якого мають бути зобов’язання кожної торгової точки ставити товар українського виробника.

    Опісля треба створити національну маркетингову компанію, яка має професійно працювати над розкруткою українських торгових марок, перетворюючи їх на бренди. Наголошую, що виходити на зовнішні ринки потрібно з  готовими товарами, а не з сировинними чи напівфабрикатами, як це відбувається зараз. І найскладніша дія, яка вимагає найбільше зусиль і часу, – це формування вертикальних українських корпорацій.

    – То коли потрібно починати працювати у цьому напрямку?

    Роботу потрібно вести лише комплексно, немає абсолютно ніяких застережень щодо того, з чого починати і коли починати.  Втрата часу – це прямі економічні втрати, які ми несемо щодня. Кожен день бездіяльності в економіці – це не просто нуль, а мінус. Таке падіння української економіки триває з середини 2012 року. Це дуже погано! Якщо найближчим часом це падіння не зупинити, боюсь, ми можемо відкотитись у період кінця  дев’яностих, коли всі номінально ставали мільйонерами, а гіперінфляція спалювала друковані знаки, які ще навіть не вийшли з друкарського грошового станка.

    – Яка галузь економіки стане ключовою для України?

    Українська економіка є багатоструктурною. Українському суспільству твердять, що ми повинні взяти за базу якусь галузь і за рахунок цього «витягнути» всю економіку. Це дуже велика помилка! Зважаючи на кількість населення і площу території, ні одна, ні дві, ні навіть три галузі не врятують українську економіку. Зважте, що 25 років тому українська економіка виробляла усе – від голки до космічної ракети. Зараз нам треба повернути індустріальний статус, відновити виробництво усіх товарів, які ми випускали раніше, і освоїти виробництво нових! Цим ми зможемо забезпечити зайнятість населення, зростання доходів і податкових надходжень. Це призведе до реального зростання соціальних стандартів, зарплат і пенсій. Тільки так працює ланцюгова реакція в економіці.

    – П’яте видання книжки – це оновлена статистика чи є нові підходи?

    У кожному виданні книги є нові розділи. У четвертому виданні, після кризи 2008-2009 років, було додано антикризовий розділ. У п’ятому виданні додана певна кількість актуальних статей, які вийшли в провідних збірниках. І, безумовно, в кожному виданні відбувається оновлення статистичних даних.

    – Університетська економічна освіта в Україні достатня чи треба змінювати і її?

    Економічна освіта є двох видів: професійна і загальноекономічна обізнаність. Професійна освіта майже стовідсотково є самоосвітою студентів. Якщо людина хоче освоїти знання, то викладач є лише помічником. Загальноекономічна обізнаність залежить від того, наскільки людина сама хоче заглиблюватись у процес. Моє завдання – донести економічно правдиву інформацію. Роблю це через прямий контакт на лекціях і форумах.

    – Комунікуєте з суспільством лише в економічній площині чи й у інший спосіб?

    Нещодавно групою підприємців і активних громадян був створений благодійний фонд «Альтернатива». Вони обрали мене президентом. Перше завдання фонду – взяти важкопоранених бійців АТО і забезпечити їм лікування в європейських клініках, які спеціалізуються на медицині травм. 10-15 поранених відправимо у німецькі клініки, де є повне лікування і повний курс реабілітації. У подальшому робитимемо благодійні речі, залежно від їхньої суспільної актуальності і потреби.

     

     

    Розмовляв Микола ГУРАК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!