На Івано-Франківщині досі міркують, що робити із написом “Ленін”, який видно з супутника

  • 50-метровими літерами, які видно навіть із супутника, на Прикарпатті “написане” слово “ЛЕНІН”.

    Такий “пам’ятник” вождю пролетаріату майже півстоліття тому на пагорбах біля села Гарасимів створили прикарпатські лісники, відповідним чином висадивши дерева.  Аби слово “ЛЕНІН” не загубилося серед інших дерев лісу, для посадки обрали вічнозелену сосну, – інформує ТСН.  

    “Був лісник, приніс креслення. Посадили сосну, а навколо дерева, що листя мали. Щоб коли листя опаде, було видно цілий рік”, – розповідає Василь Лупійчук, колишній працівник лісгоспу.  

    Такий “пам’ятник” керманичу пролетаріату прикарпатські лісники зробили до 100-річчя від дня його народження 1970-го року. Голова села Наталя Чучман тоді вчилася в сьомому класі місцевої школи. Каже: замість уроку праці їх тоді відправили на підмогу лісникам. “Саме цей пагорб ми засаджували зі школи. То такі маленькі саджанці привозили нам”, – згадує Наталя Чучман, голова Гарасимівської сільради.  

    Пагорби довкола Гарасимова тоді були геть лисими. Тож лісники вирішили їх озеленити, а заодно й увіковічнити спочатку Леніна, а 12 років по тому й річницю створення Радянського Союзу. На іншому краю села також соснами висадили напис “60 СРСР”. “Це була така цілеспрямована політика радянської влади. Бо велика увага зверталась на ідеологічну обробку суспільства. А візуалізація будь-яких речей, що стосувалися поширення ідеї партії, радянської влади – вони займали велике місце.  Наприклад, у Херсоні, я знаю, побудований цілий квартал, якщо з літака дивитися, то можна прочитати “Слава КПСС”, – розповідає Олег Білоус, доцент кафедри політології Прикарпатського національного університету.  

    Тим часом місцеві жителі розділились: одні кажуть, нікому ці написи не заважають, інші – що ліс можна було б і почистити.

    “Воно нам не заважає. Росте собі й росте. Ніхто не звертає уваги. Молодь навіть не знає, що там написано”, – каже Наталя Чучман, голова Гарасимівської сільради. “Воно мені нічим. А що – я його не садив і не рубаю, і не нищу. А кому воно заважає, хай нищить”, – каже Василь Катрич, житель села Гарасимів.

    “Воно вже не потрібне. Ми  з цього вийшли. Якщо можливо, треба прочистити. Бо кидається в очі. Кажуть, навіть з космосу видно. Лісу шкода. Але його там багато”, – вважає Михайло Голоднюк, ще один житель села.   

  • Та лісники радять почекати. Говорять: що вищими стають дерева, то гірше читаються написи. Тож і без вирубування лісу скоро навіть із космосу ніхто не дізнається, що там було.  

    Нагадаємо: Порошенко підписав закон про декомунізацію.  

    17.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!