Борги прикарпатців за газ зросли до 33 мільйонів гривень

  • Збільшення заборгованості на 18% спричинене передусім падінням доходів людей, поетапним підвищенням ціни газу, а також зменшенням державою норм споживання блакитного палива.

    Такі зміни вдарили по кишені найменш захищеної категорії споживачів: людей, які користуються пільгами і субсидіями. Станом на 1 квітня борги населення Івано-Франківської області за спожитий газ становили 33 млн грн. Це на 5 млн грн більше, ніж було на початку опалювального сезону.

    Фахівці ПАТ «Івано-Франківськгаз» прогнозують, що з 1 квітня, коли ціна газу зросла майже в шість разів, рівень розрахунків ще погіршиться. В уряді розраховують на те, що збільшення ціни на газ не позначиться на малозабезпечених верствах населення, оскільки для них передбачені субсидії. Для Івано-Франківської області в державному бюджеті на 2015 рік на виплату субсидій закладено понад 686 млн грн.  

    Але споживачам варто пам’ятати, що боржники не можуть розраховувати на отримання соціальної допомоги від держави. Тому всім, хто хоче отримати субсидії на житлово-комунальні послуги, потрібно погасити заборгованість і в подальшому своєчасно і в повному обсязі сплачувати за газ, а також вчасно подавати показання лічильника.

    «Наші працівники, які безпосередньо працюють із клієнтами, впродовж останнього місяця зіштовхуються з негативним ставленням людей до різкого підняття ціни за газ. Ми пояснюємо нашим споживачам, що ціну блакитного  палива встановлює  держава в особі регулятора НКРЕКП, а компанія ніяк не впливає на це. Підприємство отримує лише 12,5% від загальної ціни газу за послуги транспортування і на постачання  блакитного палива», – сказав перший заступник голови правління ПАТ«Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

    Отримані за свої послуги кошти компанія передусім спрямовує на утримання та модернізацію газових мереж у належному стані, функціонування аварійно-диспетчерських і експлуатаційних служб, а також служб, які щоденно контролюють роботу газотранспортної системи. Тож від своєчасних розрахунків залежить безпека газопостачання.

     

    В області найбільшими боржниками за природний газ є мешканці Івано-Франківська – 11 млн грн, Коломийського – 4,5 млн грн та Калуського району – 3 млн грн.

    20.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!