Садибу Гриневичів у Франківську хочуть “заховати” у восьмиповерхову забудову. Містобудівна рада проти

  • “Галицький кореспондент” уже писав, що в Івано-Франківську двохсотлітню садибу родини Гриневичів (за адресою: Богунська, 1 – Василіянок, 52) хочуть перебудувати.

    Нещодавно івано-франківський Союз українок, якому належать дві кімнати будинку Гриневичів, клопотав перед головним архітектором міста, щоб дали дозвіл на перебудову садиби. Таким чином союзянки хочуть зберегти музей Союзу українок. Згідно з документами, союзянкам належать 12% будинку, а також дві земельні ділянки (2 і 6 сотих); у приватній власності – 88%, а також одна земельна ділянка (3 сотих).

    Сьогодні, 20 травня, відбулася містобудівна рада в департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківська, присвячена цьому питанню. 

    Архітектор та розробник проекту Назарій Чулуп представив фахівцям містобудівної ради проект та зазначив, що є інвестор, який готовий здійснити будівництво із відновленням музею. Саму садибу численні експертизи визнали аварійною.

    За словами архітектора Чулупа, в проекті вхід до музею Гриневичів буде перенесений із вулиці Богунської, адже з боку Василіянок розмістяться громадські заклади. Під приміщення музею забудовник планує віддати 150 м2 замість 100 м2. Згідно з проектуванням, це буде багатоквартирне житло із офісними приміщеннями, із підземним паркінгом на 23 місця та відкритими автостоянками на 10 місць. Будинок матиме сім поверхів та мансарда.

    Після заслухання проекту архітектори висловили претензії щодо неналежної презентації проекту будови.  

    До того ж головний архітектор Гайдар зазначив, що союзянки та інвестор знали про засідання містобудівної ради, але не виявили бажання прийти.

    Так начальник відділу генплану Івано-Франківська Олег Баран зауважив, що, згідно із генпланом, на місці садиби Гриневичів передбачена малоповерхова житлова забудова.

    Далі архітектори висловили свої думки з приводу  такої перебудови садиби.

    За словами начальника відділу охорони культурної спадщини МВК Ігоря Панчишина, треба не перебудовувати будинок, а укріпити фундамент.

    «Безперечно, потрібно думати про малоповерховість, як будувати по-новому навколо того будинку», – акцентував Панчишин.

  • Як вважає архітектор Орест Кос, у проекті на таку площу заплановано забагато функціональних призначень. Тож потрібно залишити лише адміністративну функцію, а житлову відкинути.

    Головний архітектор Володимир Гайдар зауважив, що зараз головне завдання – зберегти садибу Гриневичів, адже вона має історичну цінність.

    «У нас було багато зустрічей із інвесторами та союзянками. Із одного боку, – це спроба зберегти будинок. Але інвестори та союзянки також ініціюють, щоб будинок знесли. Я не розумію: це фальшива позиція чи нерозуміння культури?», – зауважив Гайдар.

    Фахівці сьогодні не прийняли рішення, а дали доручення архітектору Чулупу доопрацювати проект. Також Володимир Гайдар ініціював громадські слухання з приводу перебудови садиби Гриневичів.

    20.05.2015

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!