У Національному парку “Гуцульщина” відзначили Міжнародний день рослин

  • Міжнародний день рослин цього року втретє відбувається під егідою Європейської організації біології рослин (“European Plant Science Organisation”, Брюссель) у понад 50 країнах світу, зокрема, Європи, Америки, Леванту, Азії, Океанії та Африки.

    Близько 2000 установ (науково-дослідні інститути, університети, ботанічні сади, дослідницькі центри, національні природні парки, заповідники, агротехнологічні компанії, приватні організації та інші), а також окремі ентузіасти (флористи, дендрологи, ландшафтні дизайнери, фермери, садівники) проводять ряд відкритих заходів на волонтерських засадах.

    Цьогоріч до відзначення Міжнародного дня рослин долучився і Національний природний парк «Гуцульщина». Працівники парку організували день відкритих дверей в науково-просвітницькому центрі та відкрили новостворену еколого-історико-пізнавальну стежку «На гору Овид та Бабу-Жбир».

    Упродовж дня науково-пізнавальний центр відвідали школярі Косівщини, викладачі Сторожинецького лісового коледжу, а також відпочивальники санаторію «Косів». Усі відвідувачі побували в кімнатах-музеях геології, дендрології, ентомології, лікарських рослин, фітокомпозицій, вазонарію та гербарній кімнаті, а також лабораторії екологічного моніторингу.

    Окрім того,  охочі мали змогу ознайомитися із еколого-пізнавальною стежкою  «На гору Овид та Бабу-Жбир».  До її підготовки долучилися працівники наукового відділу, відділу екоосвіти та рекреації. Зокрема, науковці  промарковали маршрут стежки, зробили науковий опис лісових екосистем, через які пролягає стежка, описали її історико-культурну цінність, встановили новий хрест та оновили пам’ятні таблички на могилі воїнів УПА, яка розміщена на одній із зупинок стежки.

    На переконання працівників наукового відділу, на еколого-пізнавальній стежці “На гору Овид та Бабу-Жбир” зростають види рослин, які занесені до Червоної книги України: булатка довголиста, гніздівка звичайна, зозулька травнева, підсніжник звичайний, а також рідкісні рослинні угруповання реліктової сосни звичайної та реліктової сосни звичайної з домішкою дуба скельного, які занесені до Зеленої книги України. На маршруті зустрічаються об’єкти історико-культурної та археологічної спадщини Гуцульщини: залишки стародавнього фортифікаційного поселення “Городище”, скеля Довбуша, стародавній жертовник на г.Овид, пам’ятний хрест на місці загибелі воїнів ОУН-УПА на г. Баба-Жбир.

  • news-image

    27.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!