Знайдені архіви в Галицькому районі належать підпіллю ОУН (ФОТО)

  • Як уже писав “Галицький кореспондент”, сьогодні в Івано-Франківському обласному музеї визвольної боротьби імені Степана Бандери його директор та історик Ярослав Коретчук разом зі співробітником музею Василем Тимківим розповіли про нову знахідку у вікторівському лісі, що на території Галицького району.

    За словами Коретчука, люди знайшли бідон із архівами ОУН в лісі, спочатку думали, що то снаряд чи міна. Втім, як виявилося, це бідон, щоправда, розколотий навпіл і без покришки. Історики припускають, що його не мали наміру законсервовувати, адже закопали незакритим та ще й на глибині 20 см. Крім того, на місці, де його знайшли, було дев’ять заглибин на ґрунті – це свідчить про те, що на тому місці стояв табір. Також знайшли гасову лампу, джуган та інші металеві речі, які відправлять на експертизу.  

    Знайдені архіви – документи періоду 1944-46 рр. На аркушах зошитів – списки командирів ОУН: їх позивні та справжні імена й прізвища, роки та місце народження, а також дані, хто, коли, при яких обставинах і де загинув. Усі документи належать підпіллю ОУН, серед них є протоколи перебігу виборів, радянські газети, на одній із яких фото Хрущова. У них загортали документи підпілля та ін.

    Історики припускають, що, вірогідно, це документи Станіславівського надрайонного проводу ОУН, але точніше можна  буде сказати лише після відновлення документів, а їх чимало. 

    Цікавий факт: перший документ, який потрапив до рук Ярослава Коретчука, дав відповідь на питання, хто такий сотенний Бровко. За словами історика, раніше, коли він видавав книгу про командирів УПА, він не міг відшукати справжнього імені сотенного. У архівному документі йдеться, що це Михайло Гречанюк. Надалі потрібно опрацювати документи, щоб знати, звідки він, де похований, та повідомити родині.

    Як розповів співробітник музею визвольної боротьби Василь Тимків, уже розпочато клопітку роботу з відновлення тексту. Роботу ускладнює те, що в бідон до документів потрапила глина, ґрунт та вода.

    Тож доводиться змивати глину водою, щоб вона не виїла текст, потім аркуші відділяють один від іншого та ставлять на скло сушити, а тоді – консервують.

    “Зараз щось говорити важко, але початок обнадійливий. Поки все вдалося успішно реанімувати. І важливо те, що найбільш пошкоджені частини, за які ми взялися, насамперед підлягають відновленню”, – акцентував Тимків. 

    За останній місяць – це вже другий випадок на Прикарпатті, коли знайшли бідон із документами. Вони будуть цінними і для музею, і для науковців.  Загалом із часів незалежності України на території області знайшли сім архівів. Втім, прикрий факт, що деякі архіви знайшли й чорні археологи. Доля тих архівів не відома. 

    Якщо інформації в знайденому архіві виявиться достатньо, то історики видадуть брошурку зі знайденими матеріалами.    

  • Нагадаємо: минулого тижня під час відновлення криївки в селі Пістинь відкопали бідон, в якому знайшли архіви УПА Коломийського та Косівського районів. Важливі документи в землі зберігалися 65 років. Детальніше – у статті “Із пістинського бідона вилилася цистерна інформації“.

    27.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!