Скрипін і його команда

  • Група співробітників «Громадського телебачення» побувала в Івано-Франківську, аби «намацати» потрібних людей                   

    Івано-Франківськ став 13-им містом, куди один із засновників «Громадського телебачення» Роман Скрипін прибув разом із командою, аби почути голос громади в регіонах. А також визначити основні завдання для місцевого представництва «hromadske.tv», яке планують створити в Івано-Франківську.

    За круглим столом з представниками франківської громади у вівторок Роман Скрипін попросив не ставитися до журналістів «Громадського телебачення», наче до Санта-Клаусів, які просто зараз змінюватимуть реальність. А запропонував кожному охочому лаконічно окреслити власне бачення майбутнього Прикарпаття і шляхи його реалізації.

    «У нас круглий стіл не для того, щоб приїхав Скрипін з «Громадським телебаченням» і повчав, що робити. Це обмін думками, щоб місцеве «Громадське телебачення» мало порядок денний для своєї роботи. Воно, звісно, може розповідати про глобальне потепління, але це мало хвилюватиме громаду», – задав тон відомий телеведучий.

     

    Місцеві проблеми глобального характеру

    Дискусія видалася дещо однобічною, оскільки виступали здебільшого місцеві громадські активісти, точніше, нарікали на несправедливу дійсність. 

    Один із них, наприклад, сказав, що майбутнє, швидше за все, залежатиме від того, як розвиватиметься поняття «громадський». Адже воно може бути  спаплюжене так само, як і «демократія», «політична партія» тощо. Бо, за його словами, сьогодні той, хто доніс свій пакет зі сміттям до смітника, вже громадський активіст, бо багато хто не доносить. А тим часом ми вже бачимо, як загалом в Україні під маркою громадськості до влади приходить контрреволюція…

    Активісти говорили про те, що наше майбутнє залежатиме також від того, як політики експлуатуватимуть воєнну тематику та наскільки їм вдасться чи не вдасться привласнити Майдан і майданні справи.

    Не обійшлося і без сумних жартів. Скрипіну і його команді пояснили різницю між одеськими та прикарпатськими злодіями, яка, виявляється,  полягає в тому, що «в Одесі з гумором крадуть гроші, при цьому усміхаючись та розповідаючи анекдот, а в нас, як правило, це роблять, одягаючи вишиванку».

    Говорили також, що майбутнє залежатиме від того, як розвиватиметься боротьба патерналізму і відповідальності. Адже шалено дратує, коли починають розказувати, як усе погано в країні, та шукати винних, але при цьому щодня хтось паскудить у ліфті…

     

    Велике починається з малого

    Після багатослівного, але не надто конкретного і райдужного бачення майбутнього місцевими громадськими активістами Роман Скрипін наголосив, що саме лише озвучення проблематики не дає результату, потрібно відразу пропонувати конкретне вирішення проблеми.

    Скажімо, якщо в Івано-Франківську з’явиться «Громадське телебачення», то воно має стати майданчиком для громадських ініціатив, де є вільний обмін інформацією або дискусія. «Це те, чого вам не дасть жоден комунальний чи державний ЗМІ. Вас туди просто не пустять», – рекламував своє дітище Скрипін.

  • «Звичайним висвітленням проблеми ви нічого не вдієте. Будь-який випуск новин складається з доповіді, що все погано. Але що треба зробити, аби виправити ситуацію? Я цих рецептів практично ніде не чую. Всі лише кажуть, що звертатимуться в державні органи, які нічого не роблять», – продовжував він.

    Телеведучий розповів, що, наприклад, у Львові громадські активісти самотужки облаштували вулицю і посадили парк. А в Нікополі його  запитують: «Ну, пофарбую я зупинку – і що далі?» «Але ж усі великі зрушення починаються з малих справ. У такий спосіб ви показуєте державним неефективним органам, що вони не потрібні або потребують негайної заміни», – переконував Скрипін.

    «Конструктор простий, – пояснив він. – Ми їздимо по Україні, аби «намацати» людей, які знають конкретні рішення різноманітних проблем, мають практичні ідеї, як зробити життя в державі якіснішим. Ці рішення даємо державі, і вона має їх імплементувати. І для цього є «Громадське», яке буде «стукати по голові». Наприклад, ми надаємо ефір Реанімаційному пакету реформ, щоб вони тиснули на депутатів Верховної Ради. Впливаємо на владу в будь-який спосіб. І в багатьох випадках це дієво».

    За словами Скрипіна, певний час ми будемо змушені існувати з неефективною державною машиною, яка є супервитратною. Тому у всіх напрямках з’явилися волонтери. Вищому керівництву зручно, бо волонтери якось собі дають раду, а органи державної влади ще й акумулюють додаткові гроші.

     

    Життя у викривленому світі

    «Ми як громадська організація постійно зіштовхуємося з тим, що живемо у викривленому світі. Ми доводимо до абсурду певні речі, використовуючи законодавство, – поділився секретами боротьби з неефективною державною машиною Роман Скрипін. – Наприклад, ми не є засобом масової інформації. Називаємося телебаченням, хоча не є телебаченням. І ми максимально уникаємо дозвільної системи. Чиновники завжди, коли це з’ясовують, дивуються щодо умов нашого існування. А справа в тому, що в статуті записано, що ми виготовляємо телерадіопродукт. Ми порушуємо закон? Ні. А чи ми маємо реєструватися як засіб масової інформації? Ні, бо ведемо мовлення в інтернеті. Це ламає всю наявну систему!»

    Так само представники «Громадського телебачення» доводять до абсурду систему Держтелерадіо, коли роблять запит на їхню фінансову перевірку. Для цього їм навіть виділили окремий кабінет, куди приносять усі папери. «У кабінеті сидить наш журналіст та із задоволенням гортає ці папери, хоча насправді ми змушуємо державну машину робити зайві рухи. Нам байдужа їхня фінансова діяльність. Ми просто займаємося тролінгом державної машини», – зізнався Скрипін.

    Серафим КУКУЛИН

     

    Читайте також:

    Роман Скрипін презентував «Громадське. Івано-Франківськ» (ФОТО, ВІДЕО)

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!