Прикарпатцям планують встановити 1,5 тисячі безкоштовних лічильників газу

  • На забезпечення безкоштовними лічильниками помешкань прикарпатців з газовою плитою та газовим водонагрівачем у 2015 році НКРЕКП виділила ПАТ «Івано-Франківськгаз» 3,1 млн грн. Цієї суми вистачить, щоб встановити лише 1,5 тисячі приладів обліку. До кінця року необхідно встановити 2 тисячі лічильників, а на це треба 3,9 млн грн.

    Наразі ПАТ «Івано-Франківськгаз» обслуговує майже 398 тисяч фізичних осіб, з них понад 7% не мають лічильників газу, а це майже 27 тис. прикарпатців. Прилади обліку газу потрібно встановити 2 тис. споживачам, які використовують газ для підігріву води та приготування їжі, тобто користуються двома газовими приладами (колонкою і плитою) та  25 тис. – тільки плиткою.

    «Четвертий рік поспіль підприємство реалізовує інвестиційну програму з безкоштовного встановлення лічильників. Якщо у 2012-2013 рр. товариство монтувало 4-5 тис. приладів обліку, то минулого року – тільки 3,5 тис. Цьогоріч НКРЕКП при формуванні тарифу на послуги з транспортування і постачання газу, які є єдиним джерелом фінансування інвестпрограми, не врахувала інфляційні процеси, мало того – зменшила витрати на інвестиції на 8%. Тому протягом чотирьох місяців ми встановили тільки 355 лічильників. До кінця року плануємо змонтувати ще 1145 приладів обліку», – розповідає перший заступник голови правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

    Натомість кількість бажаючих встановити лічильник, у зв’язку із підвищенням ціни на природний газ з 1 квітня, різко збільшилася. Наразі підприємство монтує прилади обліку відповідно до сформованих графіків, і лише споживачам, які мають газову плиту та водонагрівач.

    Нагадаємо: відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», з 1січня 2016 року заборонять подавати блакитне паливо споживачам, які користуються плиткою та колонкою без лічильника, а з 1 січня 2018 року ПАТ «Івано-Франківськгаз» буде змушене припинити газопостачання всім споживачам, в яких немає засобу обліку.

    Враховуючи рівень фінансування програми, для забезпечення всіх споживачів Прикарпаття засобами обліку знадобиться не менше 12 років. Однак, відповідно до вищезгаданого закону України, передбачено й інші джерела фінансування, зокрема із сільських, районних, обласних, державних бюджетів або власним коштом споживачів.

  • Якщо споживач бажає пришвидшити процес встановлення лічильника і готовий зробити це за власні кошти, він може звернутися до компаній, які мають ліцензію та дозвіл на такий вид робіт. Проконсультуватися щодо технічних характеристик приладу обліку можна у фахівців ПАТ «Івано-Франківськаз».

    4.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!