Самобуди в законі

  • В Україні розпочалася «будівельна амністія». Легалізувати самобуди у спрощеному порядку можна буде до кінця року.

     

    «Будівельна амністія», як заявляє прес-служба Державної архітектурно-будівельної інспекції, – це доступний і швидкий спосіб легалізувати самовільно побудовані об’єкти, якщо їх звели у період з 5 серпня 1992 р. до 12 березня 2011 р. і вони не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об’єкта. 

    Під «будамністію», згідно з законом, потрапляють: індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди; громадські будинки I та II категорій складності (малоповерхівки).

    Декларацію про законність будівництва інспекція Держархбудконтролю видає за десять днів.

     

    Зелене світло

    Узаконення незаконного будівництва – не нововведення. В Україні впродовж останніх п’яти років така амністія вже діяла. Щоправда, якщо раніше існував тимчасовий порядок введення в експлуатацію незаконних будівництв, то цього року затвердили новий Порядок дії «будівельної амністії». Через деякі суперечності Міністерство юстиції довго цей нормативний документ не реєструвало, і лише наприкінці травня він вступив у дію.

    Особливістю нинішнього процесу є те, що якщо раніше люди, які здійснили самовільну забудову, платили штраф, то тепер грошове покарання скасували. Раніше за узаконення самочинно зведеного садового будинку треба було сплатити від 170 до 850 гривень. Суттєвіші штрафи існували для юридичних осіб. Тепер же жодного адміністративного покарання не існує, самобуди просто легалізують.

    «Українцям пішли назустріч», – запевняють в інспекції Держархбудконтролю. Між тим, існує й інше, доволі буденне тлумачення такої урядової добродійності. З січня наступного року в дію вступають податкові новації зі збору податку на нерухомість. Відтак амністію продовжили, щоб українці по максимуму зареєстрували власні нерухомі статки.

    Довести та узаконити, що цей самобуд побудований до 2011 року, буде важко. Присадибний будиночок зводять на резервних землях Івано-Франківська


    «Для того, аби більшість людей зареєстрували та внесли в загальну державну базу дані про нерухоме майно, зараз їм включили «зелене світло» і спростили цю процедуру узаконення самобудів», – пояснює начальник інспекційного відділу ДАБІ Івано-Франківської області Володимир Кобилянський.

    Він запевняє, що безпечність самобудів перевірятимуть сертифіковані експерти. Вони складатимуть звіт, де вказуватимуть використані будівельні матеріали, перераховуватимуть всі види виконаних робіт та робитимуть загальний аналіз будови. Раніше до цієї роботи залучали фахівців бюро технічної експертизи, а нині замість БТІ працюватимуть приватні структури. У їхньому складі будуть сертифіковані інженери, які робитимуть технічні паспорти споруд. В Івано-Франківську, як повідомили в інспекції, одразу кілька фірм пройшли спеціальне навчання та мають необхідні документи.

    «Коли людина набуває офіційного документа на ту чи іншу будівлю, то в додатку до технічного паспорта має бути спеціальна відмітка від органів місцевого самоврядування», – додає Кобилянський. За його словами, технічний паспорт також зазнав змін, його удосконалили. Кожен індивідуальний житловий будинок зобов’язаний мати відмітку про надійну безпеку експлуатації. А ступінь безпечності має визначати не хто інший, як органи місцевого самоврядування, тобто чиновники-бюрократи, а не спеціалісти-будівельники. 

     

    Слизькі моменти

    Основною перешкодою під час узаконення самобудів може стати нецільове використання землі. «Немає землі – немає про що говорити. Без документа на землю будинок не реєструватимуть», – попереджають в інспекції.

    Тому ще одна вимога «будівельної амністії» – нотаріально завірений державний акт на право власності на землю. Тоді як раніше достатньо було копії, а в перші місяці дії «будамністії» самобуди узаконювали лише за наявності технічного паспорта. Але спекуляції довкола землі призвели до того, що наявність законного акта стала чи не головною вимогою.

    Існує ще один нюанс. Узаконюватимуть, як вже було сказано, самочинні будівлі, побудовані з серпня 1992 до березня 2011 року. Рік побудови зафіксовано в технічному паспорті, відповідальність за достовірність запису нестиме працівник, який складає документ. Паралельно за уточненням даних спеціалісти інспекції Держархбудконтролю звертатимуться до голів місцевих рад.

    «Яким чином довести, що ця будова була зведена не після 2011 року, а до?» – риторично запитує головний  архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар, який до «будівельної амністії» ставиться насторожено. Він впевнений, що узаконювати правопорушення – це створювати проблеми в майбутньому. Гайдар каже, що спочатку «будамністію» вигадали для подолання бюрократичних процедур, але за ті чотири роки, відколи вона триває, кожен, хто хотів, нею скористався. Тому потреби продовжувати цей процес, на його думку, немає.

    Крім того, головний архітектор Івано-Франківська категорично проти таких амністій з технічної точки зору. Адже він вважає, що будинок, побудований без проекту, своїми силами, без дотримання певних вимог і норм, без дотримання чинних санітарних та протипожежних норм, не можна приймати в експлуатацію лише шляхом проведення інвентаризації, тобто здійснення замірів. Особливо це стосується районів щільної забудови, де витримати встановлені мінімальні відстані між будівлями практично неможливо.

    «Амністія – це узаконення порушення, – каже Володимир Гайдар. – Якщо не варто з людей збирати штрафи, то змусьте їх зробити технічну документацію. Яка користь з технічної інвентаризації й обстеження без ґрунтовної перевірки конструкції чи фундаменту? Був період узаконити самобуди, і крапка. А ці амністії – не що інше, як перед людьми заробити собі бали!»

     

    Один із дачних будинків у садовому товаристві «Бистриця Надвірнянська». Він побудований на місці, де за генпланом має бути паркова зона


    Місту шкодять дачники?

    Якщо говорити про Івано-Франківськ, то найбільшої шкоди від «будівельної амністії» місто зазнало через легалізацію забудов у садових товариствах. В Держархбудконтролі запевняють: якщо в людей є документи, то узаконити садові чи дачні будинки можна. Але головний архітектор наполягає на тому, що більшість садових та дачних будинків побудовані без будь-яких дозвільних документів.

    За його словами, якщо територія садового товариства, згідно з чинним Генеральним планом міста, не передбачена під садове товариство, а для інших цілей, то будівництво на цій території – одне з грубих порушень. Як приклад, він наводить садове товариство «Бистриця Надвірнянська», де за генпланом – територія парку. Якщо ці самобуди узаконять, місто втратить ще одну рекреаційну зону, а їх у ньому не так вже й багато.

    Великої шкоди плануванню міста, за словами головного архітектора, також завдало узаконення незаконної забудови промислових територій у Хриплині та Микитинцях. Ще один яскравий приклад – садове товариство «За мир». Це величезна резервна територія за міським озером, неподалік від шкірфабрики. І повернути її тепер неможливо. «Амністія для садових товариств – це можливість швидко забудувати ту ділянку, застовпити, і вже ніхто не буде мати ніяких претензій», – підсумовує Гайдар.

    На місці грядок виросли кількаповерхові самобуди, більшість з них завдяки  «будамністії» отримали документи. Тоді як жодного генплану території із розрахунком на проведення комунікацій, дороги чи інфраструктури не існує.

    Мало хто задумається над проблемами, які можуть виникнути у майбутньому. Люди хаотично будують, а держава заплющує очі, бо треба наповнювати бюджет.

    Минулого року самобуди узаконили більше 400 мешканців Прикарпаття. Через відміну штрафів буму у цьогорічному процесі узаконення самочинно зведених споруд не уникнути.

     

    Ірина ТИМЧИШИН

     

    ПІД ТЕКСТ 

    Необхідні документи

    Згідно зі спрощеною процедурою, для узаконення самобуду необхідно надати тільки три документи:

    1) правовстановлювальний документ на землю;

    2) технічний паспорт на будинок;

    3) звіт технічного обстеження будинку (тільки для будинків площею понад 300 кв.м або господарських будівель площею понад 100 кв.м).

    За інформацією Держархбудінспекції, за рік в Україні в середньому вводять в експлуатацію майже 50 тисяч самовільно побудованих об’єктів.

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!