Політтехнолог Ігор Ткач: Демократизує вибори спостерігач, який не п’є горілку з членами комісії (ФОТО)

  • 8 червня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл “Місцеві вибори: нові правила гри”.

     

     

    Під час засідання круглого столу його учасники обговорили законопроект №2831-2 “Про місцеві вибори”. Участь у засіданні взяв також нардеп Богдан Матківський. Він зазначив, що в Україні фактично не відбулося того, чого очікував Майдан, і запропонував зменшити кількість депутатів районної чи обласної ради на 50%, але збільшити прохідий бар’єр. До прикладу, в Івано-Франківську міську раду можуть обирати лише 34 депутати.

     

    “Соціальні ліфти мають бути доступні для простих людей”, – упевнений Матківський.

     

    Згідно із законопроектом, в Україні може бути дві виборчі системи. У малих містах (до 90 тис. виборців) пропонується проводити вибори за багатомандатною мажоритарною системою. Голів невеликих міст можуть обирати за мажоритарною системою відносної більшості, а великих – за системою абсолютної більшості й у два тури.

     

    Законопроект передбачає, що кандидати висуваються на вибори партією або шляхом самовисування. Обов’язкова умова – внесення застави. Для прикладу, кандидату до обласної ради вона обійдеться приблизно в 30 тисяч гривень. Будь-яке фінансування політичної агітації з держбюджету скасовується.

     

    Політолог Тарас Случик зазначив, що цю норму треба вилучити. “Потрібно зробити так, аби людина мала можливість стати депутатом незалежно від того, має вона гроші чи ні”, – упевнений Случик. Також він додав: “Виборець буде приходити в бібліотеку, а не в кабінку для голосування”. Саме тому вивішення біографій кандидатів у кабінках для голосування не потрібне.

     

    “Порядні люди будуть іти в порядні партії, а  паскудні люди будуть іти у паскудні партії. Нехай вони між собою змагаються, і ми побачимо, яких людей в Україні більше. Не знаєте нікого – перехрестив бюлетень і пішов додому”, – упевнений політтехнолог Ігор Ткач. Він зазначає: зменшуючи кількість депутатів, зменшать поточні витрати з бюджету.

  •  

    “Розумніші люди обирають собі трошки розумнішого кандидата. Демократизацію роблять не члени комісії, а заїжджий спостерігач, який не п’є горілку разом із членами комісії”, – резюмував Ткач.

     

    Депутат міської ради Володимир Чорноус запропонував розділити вибори на два дні, аби оптимізувати роботу виборчих комісій.

     

    8.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!