Ігор Прокопів: В Івано-Франківську в мене є недоспівана пісня

  • Ігор Прокопів, президент ПАТ «Укртрансгаз», сьогодні, 11 червня, скликав прес-конференцію, щоб поговорити про олімпіаду, яка фінішує в Івано-Франківську. Під час прес-конференції «Галицький кореспондент» порозмовляв із ним про політику.


     

    – Пане Ігорю, чи не плануєте повертатися в Івано-Франківськ? Тому що є люди, які чекають вашого повернення, особливо це актуально перед черговими виборами. Чи плануєте балотуватися?

    Тема цікава, адже в мене є недоспівана пісня. На попередніх “мерських” виборах я мав місяць часу для підготовки до виборів. Так склалося. І в мене були там зовсім інші завдання: випередити партію особистим рейтингом. Мені вдалося, я вважав це особистою перемогою. Нагадую: тоді «Фронт змін» набрав 14%, а я – 15%. Своє завдання я за місяць виконав, якщо тверезо оцінювати. “Мерська” кампанія – складніший, більш господарський підхід. Але вона, на жаль, сьогодні регламентується законом про вибори. Закон ще не прийнятий, ми не знаємо, чи буде два тури, чи один. Чи будуть висувати партії, чи будуть самовисуванці. Тому перша проблема полягає в тому, що умови забігу ще не відомі. Друге: чому я в Києві? Я був директором ефективного івано-франківського «Облгазу», який входив у трійку найкращих в Україні за всіма показниками. Тут є мій рідний колектив, команда, яку я створював. Але коли після революції постало питання перезимувати, то мене прем’єр-міністр Арсеній Петрович Яценюк покликав і сказав: Ігорю, ти повинен допомогти нам перезимувати. Я відповів: де я, а де ви, а де Франківськ – не переоцінюйте. А він: не відсидишся вдома, бо кого ми поставимо? Тверезо оцінюючи ситуацію. Таким чином, я погодився піти у НАК «Нафтогаз». На три місяці, наче у відрядження. За мною залишили вакансію. Але вже затягнулося, дякувати Богу, на 15 місяців. Сьогодні не менш важливо для держави пережити наступну зиму. Це постійний екзамен. І тому не менш важливо для «Народного фронту», який я представляю, мати достойного кандидата в Івано-Франківську. Але я – солдат партії. Якщо буде закон про вибори і рішення партії, то піду.


    – Коли буде закон про вибори, то може, як і минулого разу, бути запізно.

    Можливо, але я не можу пришвидшити події. Мушу виконувати те завдання, яке мушу виконувати. Я перезимував зиму і з колективом горджуся цим. Сьогодні йде закачка газу, проходить спартакіада… Я відповідаю за колектив, у якому є 22 тисячі працівників. Якщо буде рішення, щоб іти на вибори, то піду.

     

    – Це залежить від Яценюка?

    Ні, від політичного розкладу. У державі наразі непросто. Який уряд і яка влада були в таких умовах? І війна, і безпроцентна інфляція, і падіння економіки, і її розбалансування, і валютоформуючі сфери в державі практично страждають (металургія), є маса біженців, ріст безробіття – не все так просто. Насправді це величезна відповідальність, тому треба виходити з того, в якому місці тобі “відсапати”. Людина насправді має не дуже великий ефективний вік. Спершу збирає досвід… Є час збирати каміння, а є час розкидувати. Дійшов висновку: де можеш бути ефективним – туди треба йти.

  •  

    – Кого готові підтримати?

    Будь-яку конструктивну людину, що розумітиме виклики, які є сьогодні. Треба збагнути: нині заасфальтувати дороги в місті й перекрити дахи – це питання “на 7-8”. Якщо Україна хоче бути європейською державою – вона повинна отримати європейські гроші. Україна мусить пройти шлях Польщі. Поляки перші гроші отримали на автобани й труби. На труби всі, які є в користуванні: газ, вода, каналізація. Тому що ця галузь провалена на 10 років. А без цих реформ Україна не має дальшого поступу. Тому наступний мер матиме зовсім інші завдання, аніж нести квіти до пам’ятника, красиво виступати чи ходити у вишиванці. Україна повинна здійснити господарський прорив. Якщо вона його не зробить, це буде наш великий гріх і провина перед майбутніми поколіннями. Тому повинна прийти команда не політичних менеджерів, а жорстких управлінців. Але люди виберуть те, що виберуть, те, що на часі. Коли приходиш у магазин по хліб, то воду не купиш. Буде дуже образливо, якщо знову проголосують за політичні вподобання, бо сьогодні до цього питання потрібен жорсткий підхід. Заасфальтувати дорогу – це не вихід. Сьогодні проблема в структурних реформах, а головне питання: що буде через 5-10 років?


    – Мені відомо, що на останній сесії депутати готові були сформувати так звану пропрокопівську більшість, щоб вести вас у мери. Як прокоментуєте це?

    Політсили в міській раді за п’ять років частково знівельовані. Громадськість може очікувати зовсім іншого. Ми говоримо зараз про місцевий парламент. Десь хтось мучився через якісь політичні сили, а десь хтось – через невирішені питання. Люди в пошуку. Я був би радий, якби громада прийняла правильне рішення завтра, не промахнулась у правильному виборі. 

     

    Читайте також:

    Ігор ПРОКОПІВ: “Політику – на другий план, понад усе – місто”
    Ігор ПРОКОПІВ: “Шестопалов намагався шахраювати”
    Ігор ПРОКОПІВ: “Моя програма — це програма конкретних дій, а не загальних фраз”

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!