Франківські депутати вимагають, щоб уряд Яценюка перевірив тарифи на газ та комунальні послуги

  • В Івано-Франківську депутати на позачерговій 55-й сесії міськради виступили зі зверненням Івано-Франківської міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо необґрунтованості встановлення тарифів на комунальні послуги для населення. Текст звернення зачитав депутат від “Батьківщини” Василь Бойчук та закликав депутатів підтримати цю пропозицію. 

     

    У зверненні депутати Івано-Франківської міської ради вимагають від державних органів перегляду цін, тарифів на природний газ та комунальні послуги, проведення індексації зарплат та пенсій відповідно до рівня інфляції, відміни податку на пенсії як економічно малоефективного, шкідливого в соціально-політичному значенні.

     

    Депутати одноголосно підтримали це звернення, усі 36 проголосували “за”.

     

    Текст звернення подаємо повністю:

     

    “Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, вкрай занепокоєні ситуацією, яка склалася в суспільстві, у зв’язку з різким зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги, введенням податку на пенсії, відсутністю індексацій зарплат і пенсій. 22.05.2015 року завершила свою діяльність Робоча група Верховної Ради України з розгляду питання обґрунтованості підвищення цін/тарифів на енергоносії та комунальні послуги. Нею затверджено одноголосно звіт та зроблено узагальнений висновок: «Встановлення цін/тарифів на природний газ та пов’язані з його споживанням комунальні послуги відбулося без належного обґрунтування. Невідкладно мають бути проведені додаткові розрахунки тарифів, а роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №583 від 03.03.2015 року, потребують негайного перегляду».

     

    Станом на 01.06.2015 року залишок коштів на єдиному казначейському рахунку становить 27746,00 млн грн. Загальна сума доходів зведеного бюджету України за січень – квітень 2015 року становила 1984408,9 млн грн, що на 46358,5 млн грн, або на 30,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Зведений бюджет за січень – квітень 2015 року виконано з профіцитом у сумі 18493,4 млн грн. Усе це зумовлене головним чином інфляційними тенденціями та девальвацією. В той же час, попри наявність додаткових бюджетних надходжень, майже два роки зволікається із проведенням, передбаченим чинним законодавством, індексації зарплат і пенсій у відповідності до рівня інфляції. Нонсенсом є введення оподаткування пенсій.

     

    Вважаємо, що рішення про таке значне підвищення комунальних тарифів прийняли поспіхом, без достатніх підстав, глибокого соціально-економічного аналізу, непрозоро, без урахування реальних доходів населення та рівня безробіття, аналізу економічного стану підприємств, суб’єктів малого та середнього бізнесу. Непродумано було введено так званий податок на пенсії. Економічні позитиви від такого кроку є несуттєвими, але суспільний резонанс і невдоволення населення такою політикою значно зросло. Враховуючи інші негативні чинники – це може спонукати людей до відкритого конфлікту з владою. Переконані, що прийняттю рішення про підвищення тарифів на енергоносії для населення, промисловості та бізнесу, мали б передувати жорсткі заходи щодо припинення корупційних схем в енергетичній сфері України, які продовжують діяти.

     

    Враховуючи викладене вище та з метою стабілізації політичної ситуації і зняття соціальної напруги вимагаємо від державних органів влади України вжити невідкладних заходів щодо:

     

    1. Перегляду ціни/тарифів на природний газ та комунальні послуги.
    2. Проведення індексації зарплат та пенсій у відповідності до рівня інфляції.
    3. Відміну податку на пенсії як економічно малоефективного і крайньо шкідливого в соціально-політичному значенні.

    Сьогодні Український народ своєю звитягою і героїзмом творить не тільки новітню історію України, а й новітню світову історію. Тому будьмо гідними цього чину кожен на своєму місці!”

     

    16.06.2015

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!