Мінфін: на підвищення соцвиплат у липні немає грошей

  • У бюджеті України наразі немає коштів, необхідних для підвищення соціальних виплат для населення.

     

    Про це йдеться заяві на сайті Міністерства фінансів у відповідь на вимоги профспілок щодо термінового підвищення соціальних витрат, пише gazeta.ua.

     

    Мінфін підкреслює, що прагне якомога швидше індексувати соцвиплати, однак для цього потрібно залучити додатково 42 млрд грн.

     

    “Зараз у державному бюджеті немає коштів для такого підвищення соціальних витрат. Водночас Міністерство фінансів вже зараз має акумулювати на своїх рахунках 24,4 млрд грн для того, щоб восени мати ресурси для фінансування субсидій із метою компенсації підвищення тарифів для населення”, – наголошується в повідомленні.

     

    Також Мінфін називає одним зі своїх пріоритетів забезпечення фінансування обороноздатності країни і повідомляє, що в травні 10 відомств цієї сфери попросили збільшити фінансування в цілому майже на 17 млрд грн.

     

    Крім того, як зазначається, Мінфін мусить знайти гроші на судову реформу.

     

    “Мінфін шукатиме можливості для фінансування потреб як забезпечення обороноздатності нашої держави, так і прискорення підвищення соціальних стандартів. У той же час це відбуватиметься без розбалансування державного бюджету країни, оскільки в іншому разі це призведе до збільшення дефіциту держбюджету з запланованих зараз 78,5 млрд грн до 117,5 млрд грн, або з 4,1% до 6,3% ВВП”, – йдеться в повідомленні.

     

    Зростання дефіциту держбюджету, як зазначає Мінфін, спровокує поглиблення інфляції і, як наслідок, подальше зниження реальних пенсій, зарплат.

     

    Водночас Мінфін закликає депутатів проголосувати за скорочення адмінвитрат у проекті держбюджету на 2016 рік, що дасть змогу вивільнити кошти на підвищення соцвитрат.

     

    Зазначимо, що наприкінці травня профспілки України вимагали від уряду підвищення з липня мінімальної зарплати та індексації доходів у відповідності з інфляцією, усунення заборгованості з зарплати та виплати пенсій працюючим пенсіонерам у повному обсязі.

     

    16.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!