Блищить, але не золото

  • Скандальний випадок, який стався у Коломийській школі №1 під час останнього дзвоника, дійшов до Міністерства освіти і науки. Як наслідок, випускниці зараз замовили срібну медаль…

    Нагадаємо, що на шкільній лінійці випускник Марко Левандовський зняв свою золоту медаль і передав її своїй однокласниці Олі Мацюк. Далі хлопець взяв мікрофон і сказав, що вона несправедливо залишилася без медалі, хоча найбільше з усіх присутніх її заслуговує. Докладніше про це ми написали минулого тижня у статті «Перехідна медаль».

     

    Підлість не повинна отримати верх

    Минулого четверга, 11 червня, заступник міністра освіти і науки Павло Полянський написав у “Фейсбуку”, що випускниця з Коломиї Ольга Мацюк отримає заслужену медаль. Оскільки дотепер йшлося про золоту, то ні в кого не виникло навіть припущення, що він говорить про срібну.

    «ОЛЯ МАЦЮК, випускниця з Коломиї, ОТРИМАЄ ЗАСЛУЖЕНУ МЕДАЛЬ, – повідомив у “Фейсбуку” Полянський. – Формальне право і справедливість не завжди збігаються. До прикладу, як у випадку із прикарпатською випускницею Олею Мацюк. Але підлість не повинна отримати верх».

    За словами заступника міністра, дівчина отримає медаль, тому що заслужила її. І отримає законно. «Обличчя України – не мстиві і жадібні персони, а такі, як Марко Левандовський – хлопчина, який подарував Олі свою медаль, і Христина Томенчук, яка надала розголосу історії», – підсумував Полянський.

    Отже, звідки візьметься срібна медаль?

    Заступник директора департаменту, начальник управління дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки ОДА Іван Будзак каже, що після того, як ситуація набула розголосу у соцмережах, він детально вивчив її.

    «Є нове положення про нагородження золотою і срібною медаллю. Воно вступило в дію 7 квітня, – повідомив Будзак. – Згідно з ним, виключно на педагогічній раді школи обговорюється питання щодо нагородження. Так, згідно з п.2.2, срібною медаллю нагороджуються учні, які в старшій школі мали з двох предметів не менше 9 балів. У першому семестрі Оля дійсно має «8» з історії України і «9» з всесвітньої історії».

    Втім, як підкреслює посадовець, до 7 квітня діяло інше положення. А в ньому йшлося про те, що з двох предметів повинно бути не нижче «8» балів. Оскільки рішення щодо претендентів на медаль приймається педагогічними радами ще у жовтні (коли діяло старе положення), то можна трактувати, що в той час дівчина ще була претендентом на срібну медаль.

    «Як я розумію, директор відреагував на нове положення і скасував подання на срібну медаль, – продовжує Іван Будзак. – Але ми вважаємо, що закони зворотної сили не мають, нормативні документи теж. Відтак вона мала право бути нагороджена».

    Директор департаменту освіти і науки ОДА Віктор Кімакович звернувся у профільне міністерство з відповідним листом. Заступник міністра Павло Полянський відповів, що «Міністерство, як виняток, не заперечує щодо нагородження Мацюк Ольги срібною медаллю».

  •  

    Виправити за кілька днів

    «Оскільки ситуація конфліктна, то департамент освіти і науки дав доручення Коломийському управлінню освіти та директору школи переглянути наказ про нагородження. Директор школи належно відреагував і вніс зміни до попереднього наказу. «Ми замовили срібну медаль, я особисто зателефонував батькові і сказав про ситуацію, він сприйняв це нормально, – акцентує Будзак. –  Таким чином, ми за кілька днів ситуацію виправимо».

    Але є ще одне суттєве питання – якість оцінювання. Чи можна сьогодні комісійно розглянути поведінку вчительки, яка, за підозрами учнів, неправильно оцінила знання випускниці, знизивши їй оцінки?

    «Я особисто переглядав журнали, які привіз директор до нас, – запевняє Іван Будзак. – Навчальний рік закінчився, оцінки виставлені, державна підсумкова – теж. Дітям вручені атестати. В журналі стоять оцінки вчителя, і ми, на жаль, нічого не можемо зробити… Я перевіряв письмові роботи учениці, там дійсно одна контрольна була написана на «8» балів».

    Чиновник каже, що викликав навіть методиста з історії. Оцінка «8» – заслужена. «Коли робилися контрольні зрізи, дівчинка теж не підтвердила знання, – додає він. – Могла перехвилюватися, могло бути ще щось. Але підстав вважати, що неправильно виставлена оцінка, нема». Мовляв, примусити вчительку змінити оцінку можна тільки через суд. Але робити це вже мають батьки дівчинки.

    І кілька слів стосовно незаконного репетиторства. Оскільки вчитель не є приватним підприємцем, то не має права надавати такі послуги. Але тут своє слово мали б сказати правоохоронці.

    Тетяна СОБОЛИК

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!