Франківський майстер виробляє з глини іграшкових гуцулів (ФОТО)

  • Культура, побут та історія українців – одночасно. Івано-франківський майстер ліпить з глини мініатюрні автентичні іграшки. Уже створив дві серії – гуцулів та повстанців. Свої робити Богдан Савлюк назвав “теплими”. Автор пояснює – створює кожну деталь власноруч та з душею.

    Іванофранківець Богдан Савлюк вперше спробував ліпити з глини цієї зими. А вже за місяць з’явилася перша серія мініатюрних іграшок – 10 гуцулів. Вдягнені вони в етнічний одяг, що передає колорит прикарпатських горян – історію, побут та навіть людську натуру, йдеться у сюжеті “Подробності”.

    “От гуцулка Ксеня має букет червоної рути, який їй Остап подарував. Ви просто вдумайтесь – у них історії любові є”, – говорить Богдан Савлюк.

    Нещодавно хлопець завершив другу серію з 10 повстанців. Щоб у кількох сантиметрах відтворити вояків УПА – багато читав, вивчав старі фотографії. Кожна мініатюрка – зі своїм іменем та життєвою історією.

    “Ось Калина. Це є медсестричка, санітарка. Вона завжди прийде на допомогу пораненому чи хворому вояку. З усмішкою, підніме його кулемет”, – говорить Богдан Савлюк автор мініатюрних іграшок.

    “На території Косівщини довший час у підпіллі діяла підпільниця, яка використовувала псевдонім “Калина”. Була кулеметницею, розвідницею”, – говорить Ярослав Коретчук, історик.

    Одяг у глиняних повстанців різний, бо єдиної уніформи у ті часи не було. Носили здебільшого трофейні речі. Траплялося, що шили, тоді це були зелені костюми – піджаки та штани для чоловіків, а спідниці – для жінок. Франківський скульптор-аматор зізнається – особливо складно відтворити людську міміку. А ще змушений ліпити те, чого в житті ніколи не пробував.

    Богдан мріє показати своїх іграшкових гуцулів та повстанців на екрані, та вже планує відзняти мультфільм.

    23.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!