ЦВК попереджує про загрозу для місцевих виборів

  • Якщо Верховна Рада не зможе вчасно прийняти законодавство,  необхідне для організації виборів, це може поставити під загрозу не тільки проміжні вибори на 205-му округу, але й можливість проведення чергових місцевих виборів.

     

    На цьому наголошується у повідомленні ЦВК, яке було розповсюджене Секретаріатом комісії за підсумками її засідання у середу, пише “Еспресо.TV“.

     

    “Така  ситуація створює істотні ризики для проведення виборів та референдумів в Україні, насамперед проміжних виборів народного депутата України 26 липня 2015 р. в одномандатному виборчому окрузі №205. Також неврегулювання цього питання може поставити під загрозу проведення чергових місцевих виборів”, – йдеться у повідомленні.

     

    Зокрема, ЦВК звернулася до Верховної Ради з проханням невідкладно врегулювати правові аспекти щодо закупівель виборчими комісіями товарів, робіт і послуг для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні.

     

    Комісія пояснює, що, відповідно до чинних правил, закупівлі товарів, робіт і послуг за рахунок державних коштів для підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні повинні здійснюватися із застосуванням довготривалих процедур. Їх дотримання неможливе в умовах швидкоплинних виборчих та референдумних процесів.

  •  

    “Для закупівлі послуг із виготовлення виборчих бюлетенів, надання ефірного часу для проведення передвиборної агітації на регіональних теле- та радіоканалах кандидатам у народні депутати України, зареєстрованим в ОВО №205, виборчим комісіям потрібно буде не менше 45 днів. При цьому виборчим законом для виготовлення виборчих бюлетенів Центральній виборчій комісії відведено лише 17 днів”, – повідомляє Секретаріат ЦВК.

     

    Комісія нагадує, що у Верховній Раді України 9 червня 2015 р. було зареєстровано законопроект № 2052а, який серед іншого також містить норми, спрямовані на врегулювання цих проблемних питань. Проте цей законопроект 30 червня 2015 року Верховною Радою України прийнятий не був.

    2.07.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!