У Ямниці вирішують, де побудувати адміністративно-культурний центр

  • 28 лютого після сесії Ямницької ОТГ архітектурне бюро SULYK Architects представило напрацювання щодо будівництва соціально-адміністративного центру.

    Роман Сулик розповідає, що, проаналізувавши завдання, вони дійшли висновку: в Ямниці зовсім немає великих громадських просторів. Тобто будь-яка центральна частина населеного пункту мали би мати якусь невеличку площу, де люди могли б зустрічатися, спілкуватися, відзначати урочистості. «Ямниця збудована уздовж магістралі, тому відповідно відчуття центральної частини, як ландшафтно створеної, немає. Є просто церква та приміщення сільради, і це вже називається центр села. Найбільший простір, який у вас є, – це біля школи», – пояснює архітектор.

    Архітекторам запропонували зробити проекти для двох ділянок: навпроти церкви і навпроти зупинки неподалік ПрАТ «Івано-Франківськцемент». Однак, кажуть, перша ділянка має маленьку площу, тому розмістити на ній усе задумане важко.

    «Ця ділянка є трохи затиснутою для тих всіх завдань. Вона обмежена житловими забудовами та подвір’ям школи. Також тут є пам’ятники, які треба якось упорядкувати. Далі у нас дуже маленький тротуар, його теж треба розширити. Тож у нас виходить площа ділянки під забудову 1500 кв. м, – продовжують архітектори. – Ми маємо в цю будівлю закласти адміністрацію, концертний зал, котельню тощо. Ми не поміщаємося».

    Тому вони запропонували зробити на цьому місці сквер, а адміністративно-культурний центр збудувати на другій ділянці. Мовляв, вона хоч трохи далі, але там більша площа.  Архітектори пропонують зробити краще освітлення біля нього, розширити тротуар та подбати про безпеку, адже на трасі велика інтенсивність руху. Наприклад, встановити ще один світлофор.

    «Площа другої ділянки має 11 800 кв.м. На тій ділянці ми можемо розмістити адміністрацію, громадські та комерційні споруди. Якщо у громади виникає думка, збудувати, скажімо, басейн для дітей, то ми можемо його включити в проект. Можна там запроектувати також відділення пошти та банку. Ми приймаємо усі пропозиції і хочемо почути громаду», – запропонували Сулики.

    До того ж, кажуть, завод має технологічне тепло, яке викидає в повітря. Натомість цим теплом можна було обігрівати центр.

    Депутатка Ямницької ОТГ Мирослава Бялюк пригадала, що саме цій ділянці колись і планувалося будівництво будинку культури. Однак тоді люди не захотіли віддати під це землі, адже там знаходяться городи. Голова ОТГ Роман Крутий зазначив, що зараз їх планують викупити. За його словами, будівництво хочуть розпочати якнайшвидше. Однак наразі громада ще має вирішити, де саме його потрібно будувати. Для цього планують провести громадські слухання.

    Раніше “Галицький кореспондент” писав, що в Ямницькій ОТГ скаржаться на холод в школі.

  • Ділянка №1

    Ділянка №2

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!