“Тільки легковою”: Марцінків розповів, як медики з сіл зможуть добратися на роботу у Франківськ

  • Сьогодні, 18 березня, в Івано-Франківську відбулася комісія з надзвичайних ситуацій. Комісію провів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

    Під час комісії мер зазначив, що варто зупинити роботу з 12.00 рух 4 тролейбусу з Ямниці і до Ямниці, а о 24.00 – всього комунального та приватного транспорту.

    Водночас керівники медичних закладів повинні забезпечити доїзд працівників до роботи. Директор КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк запропонував облаштувати спеціальні маршрути для медпрацівників. 

    “Транспорт від завтра зупинить свою роботу. Ми готові зробити спецмаршрути. Готові зранку та ввечері провести рейси для медичних працівників. Визначити ключові зупинки і підвозити до конкретних установ. Всі мають бути у спецзасобах”, – каже Голутяк. 

    Мер дав доручення розробити підприємству такі маршрути разом з медиками. Також начальник управління транспорту і зв’язку Андрій Гіглюк зазначив, що доведе інформацію до всіх приватних перевізників про припинення роботи транспорту. 

    «Будемо збиратися постійно, бо змінюється ситуація. Наша медична система не готова до прийняття великої кількості пацієнтів. Треба вводити радикальні заходи, бо напів міри нічого не дасть. Прохання з розумінням до цього поставитися. Люди не розуміють серйозності ситуації”, – каже мер. 

    Також Руслан Марцінків закликав користуватися тільки офіційними джерелами інформації та не поширювати неправдиві дописи. 

    Читайте також: Чи літатимуть вночі у Франківську гелікоптери, – з уст фахівця

    Керівник управління охорони здоров’я Марія Бойко наголосила, що карантин – це час, коли треба сидіти вдома і виходити тільки за великої потреби. 

    “Ситуація буде загострюватися. Бо наразі вона погіршується в цілому світі. Всі наші заклади мають мати обладнані спеціальні відділення на той випадок, якщо будуть масово поступати люди. Буду просити мешканців при потребі не звертатися до медичного закладу. Хай зв’язуються дистанційно зі своїми сімейними лікарями. Також обов’язково будемо опрацьовувати маршрути для медиків”, – каже керівниця. 

    За її словами, наразі вирішується питання, як переобладнати лікарні, до яких будуть переведені хворі з інфекційної лікарні. 

    Мер дав доручення управлінню охорони здоров’я тимчасово припинити проведення планових заходів з госпіталізації та планових операцій, крім термінових та невідкладних. Також обмежити відвідування пацієнтів та організувати дистанційне спостереження за вагітними, дітьми, пацієнтами з хронічними захворюваннями. 

    Також містом курсуватимуть дві автівки зі звуковою технікою, які будуть інформувати мешканців щодо гігієни. 

    “Я переконаний, що треба жорсткі карантинні заходи. Бо медики у нас хороші, вони будуть лікувати та робити все що можна. Але нам катастрофічно бракує засобів захисту, ліків та системи вентиляції легень. Тому єдиний дієвий засіб – якнайшвидше робити жорсткі карантинні заходи”, – наголошує мер. 

    Директор комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр” Сергій Стефанко запитав мера, що робити медпрацівникам, які доїжджають із сіл на роботу у місто. 

    “Берете свою машину і довозите працівників. Не буде транспорту. Тільки легковою машиною. Ми думали виділити автобус, але це заборонено постановою Кабінету Міністрів”, – наголосив мер. 

    Керівник зазначав, що мінятиме графік роботи. Ті працівники, які живуть у місті, будуть працювати замість тих, хто живе у селах. А вони залишатимуться вдома. 

    Нагадаємо, в Україні лабораторно підтвердили 14 випадків зараження коронавірусною інфекцією, з них два – летальних.Також у поліклініках Франківська через карантин ввели обмежувальні заходи.

    Згодом у першого хворого українця коронавірус не виявили – у нього негативний результат тесту.

    А з метою запобігання поширення коронавірусної інфекції, від 12 березня до 3 квітня всі без винятку навчальні заклади в Україні закрили на карантин.

    Також, в Івано-Франківську  вирішили закрити всі кафе, ресторани і торгові центри.

    Тим часом ВРУ ухвалила закон для запобігання коронавірусу: встановила штрафи та покарання за порушення карантину. Також уряд закриває пасажирське сполучення між містами. 

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!