Франківська інфекціоністка розвінчує міфи про коронавірус

  • Вірус не залітає крізь відчинені вікна, маска не врятує здорову людину від інфікування, а куплені продукти не варто вичищати антисептиком чи пуцувати милом. Люди налякані пандемією, тому часто вірять у нісенітниці. Найпоширеніші міфи розвінчує керівниця інформаційно-аналітичного центру при Івано-Франківській ОДА, заступниця головного лікаря обласної інфекційної лікарні Наталія Дьоміна.

    Наталія Дьоміна

     Із настанням тепла вірус зникне.

    Теоретично є прогноз, що рівень захворюваності мав би знизитися, зважаючи на те, що вірус не стійкий до ультрафіолетового проміння. Однак на те, що вірус повністю щезне, бо пригріло сонце, не варто сподіватися. Тим паче багато людей працюють у приміщенні з кондиціонерами. Взагалі, ніхто не знає, як поведеться Covid-19, коли потеплішає.

     Не можна провітрювати помешкання, бо вірус залетить знадвору.

    Це нісенітниця. Провітрювати житло і робити вологе прибирання потрібно, а в умовах нинішньої пандемії це бажано робити щодня.

     Дезінфікувати куплені продукти треба антисептиком.

    Немає таких рекомендацій. Продукти варто просто мити чистою проточною водою.

     ВІЛ-інфіковані мають значно менший ризик заразитися коронавірусом, бо приймають антиретровірусну терапію (АРТ).

    Китайські вчені й справді спробували використовувати в лікуванні хворих на коронавірус препарати антиретровірусної терапії, яка застосовується при лікуванні людей з ВІЛ, але клінічно ефективність цієї практики поки не доведена. Як пояснює Наталя Дьоміна, зараз в експериментальні протоколи ввійшов один із препаратів АРТ (йдеться про Алувію), але поки його рекомендовано лише розглянути до застосування.

    Подолати коронавірус допомагає протималярійний засіб.

    Йдеться про похідний хлорохіну. Такі рекомендації дійсно є, про це багато дискутують у різних країнах, однак ефективність препарату до кінця не вивчена і не доведена.

    Як пише «УП», у Бразилії припинили етап дослідження з високими дозами препарату «Хлорохін» на пацієнтах з коронавірусною хворобою. Адже до шостого дня лікування померло 11 пацієнтів. 

    Лікарі-інфекціоністи та експерти з безпеки ліків сказали, що дослідження надало додаткові докази того, що «Хлорохін» і «Гідроксихлорохін», які використовують для лікування малярії, можуть завдати значної шкоди деяким пацієнтам, зокрема через ризик померти від аритмії серця.

    Люди з другою групою крові більш вразливі до Covid-19

    Деякі українські ЗМІ опублікувала новину, що коронавірус більше вражає людей із другою групою крові. Однак жодної офіційної інформації про це немає.

    Від коронавірусу вже розробили вакцину.

    Це не зовсім так. У світі лише розпочалися перші клінічні дослідження такої вакцини. Але цей процес триватиме щонайменше рік. Такі стандарти проведення тестувань і обстежень.

    Алкоголь допомагає у боротьбі з коронавірусом.

    Алкоголь лише пригнічує імунну систему і послаблює організм, ускладнюючи процес боротьби з вірусом. Єдиний засіб, який сьогодні може допомогти знизити ризик зараження – це дотримання правил гігієни.

    Маска – це основний засіб захисту від коронавірусу.

    Насправді здорову людину маска не врятує від інфікування, маску потрібно носити тому, хто хворий, щоб не заражати інших. Основне джерело інфікування – брудні руки.

    У країнах, де дітям робили щеплення від туберкульозу вакциною БЦЖ, коронавірус має значно меншу активність.

    Ця теорія базується, головним чином, на публічній статистиці зараження коронавірусом. Наразі немає підтверджених даних про те, що вакцина Бацила Кальмета-Герена (БЦЖ) захищає людей від інфікування вірусом, що викликає Covid-19 – занадто мало часу минуло від початку пандемії, аби перевірити. Вакциновані пацієнти є й серед важкохворих, і серед померлих від Covid-19.

    Стверджувати, що вакцина дійсно робить людей менш чутливими до цього вірусу, можна буде лише за результатами клінічних досліджень. Як ідеться в матеріалі ВВС, випробування вже почалися і відбуваються одразу в кількох країнах. Наприклад, в Австралії, де БЦЖ не роблять уже майже 40 років, щеплення планують зробити 4 000 молодим медичним працівникам. Хоча професор Школи системної біології в американському Університеті Джорджа Менсона Анча Баранова сумнівається, що захисний ефект БЦЖ від важкого перебігу хвороби можна буде переконливо довести на дорослих. Є чимало доказів того, що щеплення, зроблене у дитинстві, є більш ефективним.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!