На Прикарпатті у “реабілітаційних центрах” незаконно утримували людей (ФОТО)

  • Вчора, 6 липня, правоохоронці закрили заклади в Івано-Франківську та в селі Угринів, які під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних осіб незаконно утримували людей. 

    Відомо, в цих закладах примусово знаходились залежні люди, яких «лікували» за гроші, отримані від близьких родичів, пише пресслужба поліції.

    “Реабілітаційні центри” розміщувались у приватних будинках. Їх керівники не мали жодних дозвільних документів на зайняття таким видом діяльності та жодного відношення до медичної сфери. 

    У закладах перебувало майже сорок людей із різних областей України. З власної волі залишити центр пацієнти не могли, оскільки перебували під постійним наглядом персоналу.

    Поліцейські провели за адресами будинків обшуки, під час яких вилучили установчі документи, штампи та печатки підприємства, документацію на осіб, які проходили «реабілітацію», а також інші речові докази протиправної діяльності – розписки пацієнтів, договори про надання послуг та умови оплати, гроші, комп’ютерну техніку тощо. Також знайшли осіб, які на момент обшуку проходили примусове лікування.

    Проживали утримувані у кімнатах по кілька осіб в умовах казармового положення. Лише іноді їх випускали у двір, але й там вони знаходились під пильним наглядом. Усі документи, які були у «пацієнтів» в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки та розмови по мобільних телефонах також контролювались.

    Правоохоронці у злочині підозрюють групу чоловіків віком від 30 до 40 років, вихідців зі східних областей, які проживали на території Івано-Франківської області. Тривають подальші заходи щодо встановлення інших осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності.

    Наразі продовжується розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України, у рамках якого встановлюються усі обставини та причетні до протиправної діяльності особи.
    За чинним законодавством за таку протиправну діяльність передбачено покарання – від 5 до 10 років позбавлення волі.

    До теми: Із початку року на Прикарпатті підлітки скоїли 37 кримінальних правопорушень

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!