У Франківську розповіли, кому підвищили пенсію з 1 січня

  • Сьогодні, 22 січня, в Івано-Франківську відбувся брифінг щодо надання державної підтримки та забезпечення державних гарантій населенню області.

    Начальниця головного управління пенсійного фонду України в Івано-Франківській області Надія Павлюк розповіла, що минулого року на Прикарпатті провели сім перерахунків. Відповідно по області підвищення пенсії в середньому становило 307 гривень.  

    За її словами, у 2021 році перерахунки (підвищення) пенсії відбудуться в п’ять етапів. Планують – дев’ять перерахунків.

    Найбільш вагоме підвищення будуть мати ті пенсіонери, які мають повний страховий стаж, і мали солідну заробітну плату.

    “Новий рік ми вже розпочали з масового перерахунку пенсій 65-річним, які не працюють та мають повний страховий стаж. Для жінки визначили 30 років, а для чоловіка – 35”,– каже Павлюк. 

    Уже вдалося перерахувати 71,5 тисяч таких пенсій. Їх розмір збільшився в середньому на 375 гривень. Також у січні продовжують виплачувати доплату в розмірі 500 гривень для пенсіонерів віком від 80 років.

    “З 1 березня планується індексація пенсій на 11%. Всі пенсії, розмір яких обчислюється з урахуванням базової зарплати 4,888 гривень 83 копійки, вони будуть підвищуватися і будуть перераховані. Уже після перерахунку базова зарплата становитиме – 5,426 гривень 60 копійок”, – додає посадовиця.

    У квітні запланований автоматичний перерахунок пенсій для пенсіонерів, які працюють, з урахуванням розміру зарплати й стажу.  

    Уже з липня держава доплачуватиме по 400 гривень пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Крім цього, такі громадяни отримуватимуть не менше 2500 гривень, навіть якщо стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

    Тобто, завдяки підвищенню мінімальної заробітної плати з п’яти тисяч гривень до шести тисяч грн пенсії зростуть на 300 гривень – до 2400 грн, з грудня – до 2600 гривень.

    Читайте також: На Прикарпатті підрядник привласнив бюджетні кошти, виділені на теплотрасу

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!