Судова хроніка

  • Убивця сховався в Росії

    Родичі дівчини, замордованої серед білого дня на сільській дорозі в Рожнятівському районі, вимагають для убивці довічного позбавлення волі.

    Злочин, який було скоєно 7 травня минулого року поблизу села Дуба Рожнятівського району, вразив своїм цинізмом навіть бувалих правоохоронців. Тридцятисемирічний місцевий мешканець, відчуваючи потребу в грошах, в пообідню пору вийшов на польову дорогу між селами Дуба та Підлісся і, ніби якийсь хижак, напав на перехожу – молоду дівчину, яка поверталася додому з поїздки до райцентру. Щоб відібрати у своєї жертви дамську сумочку, він наздогнав її і ударив ззаду по голові. Коли дівчина впала на коліна, почала кричати і кликати на допомогу, нападник підняв із землі каменюку і кількома ударами добив її, змусивши назавжди затихнути. Тіло убитої він відтягнув і заховав у придорожніх кущах. Здобиччю убивці стали 57 гривень, що були в гаманці, дешевий мобільний телефон, парасоля, косметичка та два золотих персні.

    Понівечене тіло убитої дівчини знайшли тільки на п’ятий день після скоєного злочину, коли її батьки, розчарувавшись у спробах самотужки знайти зниклу доньку, звернулися за допомогою до міліції. На той час убивця уже покинув село і виїхав за кордон – в Росію, начебто на заробітки. Звідти він ще зателефонував до свого брата і попросив забрати зі свого помешкання золоті персні та мобільний телефон, пояснивши, що ці речі у нього вдома забула його знайома. Власне за мобільним телефоном, яким почав користуватися брат убивці, правоохоронцям вдалося встановити особу підозрюваного у скоєнні цього злочину. Після процедури його екстрадиції з Росії ймовірного убивцю взяли під варту.

    Під час судового слідства підсудний повністю визнав свою вину і пояснив, що того дня був п’яний та вийшов прогулятися, щоб при нагоді роздобути грошей для поїздки в Росію. Він не заперечував, що скоїв убивство навмисне, бо боявся, що жертва нападу зможе впізнати його, якщо залишиться живою. До речі, на лаві підсудних цей чоловік перебував не вперше: у 1999 році він уже був засуджений за вчинення грабежу.

    Як повідомив прокурор відділу підтримання державного обвинувачення у судах прокуратури Івано-Франківської області Євген Журвальов, Рожнятівський районний суд визнав підсудного винним і призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. Але такий вирок родичі убитої вважають надто м’яким і вимагають для убивці довічного ув’язнення. Апеляційний суд в Івано-Франківській області залишив вирок суду першої інстанції без змін, в обласній прокуратурі, підтримуючи позицію потерпілих, готують касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

    Багдадський злодій паспорт вкрав…

    В Івано-Франківську двох іракських студентів засудили до штрафу за крадіжку паспорта у свого однокурсника з Гани.

    Івано-Франківський міський суд завершив розгляд кримінальної справи за звинуваченням двох громадян Іраку, які навчаються в одному з івано-франківських вузів, у крадіжці важливого документа. У травні цього року на заняттях з латинської мови два хлопці з Багдаду, які здобувають в Івано-Франківську престижну професію медика, викрали у свого чорношкірого однокурсника паспорт громадянина Республіки Гани. Африканський студент необачно залишив документ без нагляду в піджаку, зачепленому на спинку крісла в аудиторії кафедри мовознавства. Багдадські злодії мали намір вимагати у потерпілого 500 доларів за повернення паспорта. Однак працівники міліції, до яких звернувся африканець, втрутилися в ситуацію і припинили злочинні дії іноземців, вилучивши викрадений паспорт під час обшуку за місцем проживання одного з іракців. Як пояснив під час судового процесу один із зловмисників, гроші були потрібні йому, щоб оплатити пропущені ним пари в університеті.

    За вироком суду обидва студенти визнані винними у скоєнні злочину, передбаченого

    ч. 3 ст. 357 КК України (викрадення паспорта або іншого важливого документа), кожному з них присуджено сплатити штраф у розмірі 850 гривень.

  • Опер в тюрму не потрапив

    Оперуповноваженого Івано-Франківського міського відділу міліції засудили за отримання хабара до “умовного” позбавлення волі.

    Упіймавши “на гарячому” збувальницю фальсифікованої горілки, яка торгувала з рук на Європейській площі в Івано-Франківську, працівник державної служби боротьби з економічної злочинами міськввідділу міліції спробував на цій оказії підзаробити. Оскільки проти літньої жіночки було порушено кримінальну справу за збут підакцизних товарів, міліціонер налякав її, що “посадить в тюрму”, якщо вона не заплатить хабара. За три заходи він отримав від неї аж 400 (!) гривень. Врешті правоохоронець пред’явив їй додаткову вимогу – 300 доларів для слідчого, щоб змінити кваліфікацію статті й уникнути суворого покарання. Однак таких грошей у жіночки не виявилося, натомість вона звернулася в органи держбезпеки. Оперативники обласного УСБУ озброїли її диктофоном, і всі наступні бесіди з горе-правоохоронцем жінка записувала. Врешті-решт за збут підакцизних товарів продавчиню горілки засудили до штрафу в розмірі 600 гривень, а проти працівника міліції порушили кримінальну справу за вимагання та отримання хабара.

    Досудове і судове слідство у справі тривало понад чотири роки. В судовому засіданні підсудний своєї вини не визнав, він, зокрема, заперечував, що голос, записаний диктофоном, належить йому. Проте Івано-Франківський міський суд визнав докази обвинувачення достатніми і визнав колишнього правоохоронця винним. Його засуджено за одержання хабара до 5 років позбавлення волі із позбавленням права обіймати будь-які посади в правоохоронних органах на строк два роки із конфіскацією майна. Однак, врахувавши всі пом’якшувальні обставини, суд звільнив засудженого від відбування покарання, встановивши іспитовий термін тривалістю 2 роки.

    Футбол закінчився рукопашною

    У Рожнятівському районі сільського футболіста засудили за бійку після матчу.

    Футбольний матч між командами сіл Ясень та Сваричів, який відбувався два роки тому, видався несподівано драматичним, напруженим і отримав несподіване кримінальне продовження. Під час поєдинку, який відбувався 28 серпня 2009 року в селі Ясень, місцеві вболівальники та футболісти-господарі поля поводилися досить агресивно щодо суддівської бригади і футбольної команди гостей. У першому таймі вони мало не побили бокового арбітра, який зафіксував положення поза грою у когось із місцевих футболістів. Коли ж матч було програно сваричанам з рахунком 1:2, нерви ясенівських футболістів та вболівальників не витримали: під час масової бійки, влаштованої після матчу, постраждало двоє футболістів зі Сваричева. Медики потім діагностували у них синці, забої та інші легкі тілесні ушкодження. Проти одного, найбільш активного у бійці футболіста команди господарів було порушено кримінальну справу за хуліганство.

    За вироком Рожнятівського районного суду спортсмена-хулігана засуджено до сплати штрафу у розмірі 1500 гривень. Суд вирішив, що в цьому випадку можливе більш м’яке покарання, не зазначене в санкції статті Кримінального кодексу.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!