Прикарпатцям радять, як обрати безпечні новорічні прикраси

  • Спеціалісти управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини радять прикарпатцям, як обрати безпечні новорічні прикраси.

    Красиві якісні новорічні іграшки служать протягом років, тому якщо ви вирішили оновити домашні запаси, варто купляти вироби у перевірених продавців, пише “Галицький кореспондент” з посиланням на управління.

    1. Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок, перевагу краще віддавати вітчизняним виробникам із маркуванням державного стандарту.

    2. Не купуйте прикраси на стихійних ринках – продукція невідомого виробника може бути небезпечною: від гострих кутів виробу до миш’яку у його складі.

    3. Хімічний склад ялинкових прикрас не можливо визначити “на око”, проте варто знати декілька ознак, які свідчать про перевищення граничнодопустимих рівнів шкідливих речовин:

    • під час вибору ялинкової іграшки, рукою або серветкою потріть її – якщо на шкірі руки або серветці будуть залишки фарби, а на іграшці фарба стерлась, краще не здійснюйте покупку, оскільки це є ознакою того, що виріб був покритий неякісними фарбами. Така фарба не тільки недовговічна, але й може містити у своєму складі свинець, ртуть, кадмій, миш’як, барій, які негативно впливають на центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів, і можуть призвести до алергії;
    • крім того, якщо ви відчуєте різкий «хімічний» запах, то це значить, що в даному виробі є перевищення граничнодопустимих рівнів формальдегіду, що може стати причиною отруєння;
    • у виробництві ялинкових прикрас використовується ще одна отруйна речовина – фенол, яку активно застосовують китайські фабрики. Слід зазначити, що запаху фенол не має, тому, щоб не ризикувати, попросіть надати вам документи про якість та безпеку товарів та ретельно ознайомтесь з ними

    4. Кріплення та затискачі повинні бути надійними, не призводити до легкого розбивання виробу, можливості травмування.

    5. Перед купівлею електрогірлянд необхідно обов’язково їх перевірити: виріб після його включення в електромережу не повинен помітно нагріватися, розповсюджувати різкий неприємний запах горілого чи хімічної речовини.

    6. Ніколи не вибирайте подарунки та іграшки лише за принципом “гарні/негарні”, а при виборі зверніть увагу на їх якість та безпечність. Купуйте лише якісні вироби, у яких вказаний виробник та є сертифікати якості.

    Використовуйте ялинкові прикраси тільки за призначенням. Не варто дозволяти дітям з ними гратися.

    “Пам’ятайте! Дешеві речі не можуть бути якісними. Віддавайте перевагу вітчизняним виробникам, із маркуванням державного стандарту. Аби точно не сумніватися у якості прикрас – виготовляйте деякий декор власноруч, адже зараз у магазинах є увесь необхідний реквізит. Скористайтесь цими простими порадами, і нехай зимові свята приносять вам та вашим дітям тільки позитивні емоції”, – йдеться в повідомленні.

    Нагадаємо, прикарпатцям пропонують взяти в оренду ялинку на свята

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!