Росія вивела в Арктику найновіший підводний човен для випробування торпеди з атомною боєголовкою, — La Repubblica (оновлено)

  • Російський підводний човен К-329 “Бєлгород”, який є носієм ядерних керованих ракет класу “Оскар II”, і який був прийнятий на баланс ВМС РФ в липні цього року, вийшов в Арктику для можливого проведення випробування нової надпотужної торпеди “Посейдон”.

    Вона може викликати радіоактивне цунамі, передає “ZN.UA” з посиланням на італійське видання La Repubblica.

    За відомими даними НАТО, ракета “Посейдон” може просуватись по дну моря на десять тисяч кілометрів, а внаслідок вибуху біля узбережжя викликати радіоактивне цунамі. Спричинена нею хвиля може знищити такі мегаполіси, як Нью-Йорк чи Лос-Анджелес. Водночас фахівці зазначають, що такого ж ефекту можна досягти за допомогою міжконтинентальних балістичних ракет, які існують з 1960 років.

    “Останніми днями “Бєлгород” часто згадується в аналізах щодо диверсій на газопроводі Nord Stream. Але західна розвідка впевнена, що човен ніколи не виходив з Білого моря. Насправді його помітили у водах біля воріт Арктики для серії секретних випробувань”, – пише видання.

    НАТО підозрює, що Росія збирається провести випробування в районі Карського моря під кодовою назвою “Статус-6” 24-метрової торпеди з атомною боєголовкою, ймовірно, у дві мегатонни.

    “Це абсолютно нова категорія зброї, яка змусить змінити планування західних військово-морських сил, що призведе до визначення нових вимог і нових засобів для протидії”, – вважає експерт із військово-морських сил Х. І. Саттон.

    Зауважимо, що пізніше у РНБО спростували інформацію ЗМІ про ймовірне випробування РФ атомної торпеди “Посейдон”.

    “Як засвідчив моніторинг, станом на 3.10.2022 на сайті НАТО така інформація не оприлюднена. НАТО регулярно фіксує активність російських підводних човнів, починаючи з часів Холодної війни. Про модернізацію навігаційних систем та озброєння підводних човнів РФ Альянс заявляв ще 2016 року. Подібні необґрунтовані заяви з боку медіа лише посилюють інформаційний тероризм РФ”, – наголошує Центр протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО України.

    До теми: США дізнаються, якщо Росія готуватиме ядерний удар, – експерти

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!