З літургією і колядками: у франківській церкві Різдво святкуватимуть 25 грудня

  • У церкві Найсвятішого серця Христа Чоловіколюбця, що на вул. Ленкавського, 17, ще з 2014 року проводять різдвяне Богослужіння 25 грудня. Настоятель храму Ігор Пелехатий вважає, що перехід на Григоріанський календар – це лише виправлення технічної помилки і зараз ця реформа особливо на часі, пише “Галицький кореспондент”. 

    Але оскільки УГКЦ ще не прийняла календарну реформу, то в храмі проведуть різдвяну літургію також і 7 січня. Однак то швидше данина традиції. А більшість парафіян церкви, як розповідає настоятель, святкують Різдво саме 25 грудня.

    Священник нагадує, що спроба календарної реформи вже колись була на Галичині. У 1916 році під час Першої світової війни, коли австрійська армія остаточно витіснила російських солдат, владика Григорій Хомишин у своїй єпархії запровадив Григоріанський календар. Правда, реформа навіть рік не протривала – москвофільська опозиція підняла страшний бунт.

    Саме слова з листа-послання владики Хомишина зачепили отця Ігоря Пелехатого і надихнули повернутися до проведення різдвяної літургії 25 грудня: «Триває запекла війна. Ворог на нас напав, він нас нищить, убиває, гвалтує, захоплює наші храми, а ми і далі тримаємося його календаря… Є чудова нагода раз і назавжди порвати з цим ярмом, усунути міст, який найбільше в’яже нас з московщиною – календар».

    «Погодьтеся, ці слова актуальні досі, – коментує священник. – Саме через календар ми роками були прив’язані до «русского мира».

    Цього разу 25 грудня в церкві Найсвятішого серця Христа Чоловіколюбця вперше служитимуть повний різдвяний чин, бо досі брали тільки фрагмент. Так о 10:00 розпочнеться Велике повечір’я, під час якого освячуватимуть оливу, хліб, буде мирування. А об 11:00 – різдвяне Богослужіння. Потім будуть колядки.

    До речі, церква й надалі дотримуватиметься Григоріанського календаря. Тому воду на Йордана освячуватимуть і 6 січня (за новим стилем), і 19 січня (за старим стилем).

    Ігор Пелехатий каже, що це не є порушення церковного уставу, принаймні зауважень поки не було. Також розповідає, що в Івано-Франківську не він єдиний буде проводити різдвяну літургію 25 грудня, просто декотрі священники це не афішують публічно.

    «Якщо священник молиться різдвяну службу разом з усім світом, то я не бачу в цьому ніякого гріха, – каже Ігор Пелехатий. – Різдво 25 грудня – вселенське. Його святкують і римо-католики, і навіть Патріарх Варфоломій – духовний лідер східних православних християн. Дуже б хотілося, щоб уже з нового року і в Україні нарешті розпочалася підготовка до переходу на Григоріанський календар. Думаю, люди вже точно готові».

    Нагадаємо, в УГКЦ пояснили, чому на Франківщині церква не переходить на новий календар

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!