Вікторія Плахта: «Тіні забутих предків» – це фільм, який зробив революцію в українському кінематографі

  • Сьогодні, 15 жовтня, в Івано-Франківську відбуваються урочистості з нагоди відзначення 50-річчя прем’єри фільму “Тіні забутих предків”.

    У рамках свята заплановані виступи учасників зйомок фільму, презентація фільму про фільм “Незабуті тіні”, карпатські мотиви у виконанні музикантів та співаків.

    Організатором заходу є Івано-Франківська обласна організація НСЖУ.

    Художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв грузинський режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук та Лариса Кадочникова. Зйомки фільму тривали в 1963-1964 рр. у справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. У вересні 1965 року на прем’єрі «Тіней забутих предків» у кінотеатрі «Україна» в Києві Василь Стус, Іван Дзюба, Мирослав Скорик, Георгій Якутович і В’ячеслав Чорновіл публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції.

    Український фільм «Тіні забутих предків» здобув нагороди на міжнародних кінофестивалях у Мар-дель-Плата (Аргентина), Римі (Італія), Салоніках (Греція) та спеціальну премію журі на Всесоюзному кінофестивалі у Києві за талановитий художній пошук та новаторство.

    «Тіні забутих предків» – це фільм мого дитинства. Це фільм, який зробив революцію в українському кінематографі. Свого часу, польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна та поцілував йому руку за цей шедевр.

    Стрічка стала знаковою і для історії українського кіно, і для дисидентського руху, який згодом отримав назву «шістдесятництво».

  • Ініціатива проведення цього заходу належить голові молодіжної ради ОО НСЖУ Іванові Харуку, оскільки він був на святкуванні урочистостей у Верховині. Ми хотіли, щоб наш обласний центр не залишився осторонь», – зазначила голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Вікторія Плахта.

    Голова Верховинської РДА Іван Маківничук вручив подяку Івану Харуку за збереження та примноження гуцульської спадщини та внесення у розбудову української державності.

    «Я радий брати участь у такому заході на обласному рівні. Такі заходи потрібні – це пам’ять про історію, про нашу Гуцульщину. Я дуже вдячний організаторам за такий захід.

    Я пам’ятаю цей фільм. Я ще був малим, але коли ми його дивилися, то на перегляді зали були переповнені. Це дуже піднімало наш дух і нашу любов до Гуцульщини», – зазначив Іван Маківничук.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!