Особливості одержання компенсації за депозитами Ощадбанку СРСР: інструкція для вкладника

  • Почався ажіотаж навколо виплат компенсацій за вкладами СРСР. Що робити вкладникам в умовах перевантажених телефонних ліній і перебоїв у роботі сайту Ощадбанку, а також про те, на що чекати охочим отримати компенсацію?


    Навіщо проводять актуалізацію, і як вона відбувається

    Цілком закономірне запитання з уст тих, хто вже приходив реєструватися в Ощадбанк у 2008 р., щоб отримати омріяну тисячу — навіщо ще раз туди йти з інформаційною метою. Як пояснюють представники самого банку, з 2008 по 2012 рр. деякі вкладники змінили адресу або соціальний статус, інші «змінили цивільний статус, хтось — прізвище або паспорти, дехто — пішов із життя тощо». Для організації процесу банку, за словами його представників, потрібно оновити інформацію про вкладників, а також переконатися, що вони дійсно не отримували компенсацій. Саме для цього і проводять актуалізація даних, для якої потрібно зареєструватися, щоб отримати своє місце в черзі для приходу в Ощадбанк.

    Як уже неодноразово повідомляли ЗМІ, способів реєстрації існує два:
    – зателефонувати за номером +38-044-364-21-21 або 0-800-212-000 з 9-00 до 18-00 у будь-який день тижня;
    – або заповнити спеціальну реєстраційну форму на сайті “Ощадбанку”.

    При цьому незалежно від обраного способу, щоб вас зареєстрували, потрібно обов’язково заздалегідь підготувати дані: номер відділення, в якому у вас вклад (вказаний у вашій ощадкнижці або у відривному талоні), дату вашого народження, номер паспорта та ідентифікаційного коду.



    Як показала практика, 3-4 квітня 2012 р. за спроби зареєструватися труднощі виникали у всіх вкладників — і у тих, хто реєструвався на сайті, і у тих, хто робив це телефоном. І річ не лише в тім, що через небувалий наплив відвідувачів і додзвонювачів виникають проблеми в роботі сайту і телефонних ліній. Як з’ясували вкладники, які телефонували, в електронній базі даних банку під назвою «Реєстр вкладників заощаджень громадян» присутні далеко не всі, хто реєструвався в зазначені дати. Втім, проблеми з цього робити не варто, адже у таких випадках працівники банку записують ту ж контактну інформацію, що вказана вище, і обіцяють за кілька днів потелефонувати і розповісти про подальші дії. Будемо сподіватися, що, попри ажіотаж, фахівці Ощадбанку все-таки матимуть можливість повторно подзвонити усім тим, кого у базі не виявили.
    Якщо з вашими даними все гаразд, вам повідомлять час і дату, коли прийти у банк для актуалізації інформації.
    Якщо у вас відбулися якісь зміни у даних, то діяти треба наступним чином. Якщо ви змінили прізвище, то ваш компенсаційний рахунок закриють, коли ви пред’явите паспорт і документ, що підтверджує зміну прізвища. Контролер зробить копії цих документів, засвідчить їх своїм і вашим підписом і внесе відповідні зміни до реєстру вкладників.
    Якщо ви поміняли паспорт, то у банк треба надати документи, які підтверджують таку зміну (свідоцтво про шлюб або розлучення; документ про втрату паспорта і його заміну та ін.). Далі процедура точно така, як у випадку зі зміною прізвища.


    Що робити, якщо вкладник не може прийти у відділення?

    Якщо вкладник з якихось причин не може прийти у відділення, наприклад, перебуває за кордоном, йому важко ходити або він переїхав в інше місто, йому доведеться пройти кілька процедур. Для кожного випадку передбачено своє рішення.

    Випадок 1.Вкладник через якісь причини не може прийти у відділення. У такому разі той, на кого оформлений вклад, може скласти і засвідчити доручення, яке надасть право довіреній особі прийти замість вкладника для актуалізації даних (форма доручення, яку приймають в Ощадбанку, подано нижче). Доручення може засвідчити нотаріус (це обійдеться у близько 200 грн плюс, якщо потрібно, оплата виклику нотаріуса додому) або інша уповноважена особа безкоштовно.

    Безкоштовно доручення може засвідчити, приміром:
    – головний, старший або черговий лікар лікарні, в якій перебуває вкладник;
    – посадова особа органа місцевого самоврядування (якщо вкладник мешкає в невеликому населеному пункті);
    – посадова особа організації, в якій працює вкладник;
    – представник жеку за місцем проживання.

    Крім того, доручення можна засвідчити і в самому Ощадбанку, причому за рахунками пенсіонерів це буде безкоштовно, а за іншими — лише 15 грн. Однак якщо присутність довіреної особи і довірителя обов’язкова, коли вкладнику справді складно пересуватися, то варіант із засвідченням документа в банку навряд чи можна вважати вдалим виходом із ситуації.

    Зверніть увагу: питання, чи можна буде отримати за дорученням Національну картку з компенсаційної тисячею гривень, станом на 04.04.2012 р. ще не вирішено. За інформацією сайту Ощадбанку, рішення з цього приводу ухвалюватиме Національний банк.

    Отже, якщо доручення на вас є, то ви можете прийти в банк і актуалізувати дані вкладника. Для цього, за вимогами, представленими на сайті банку, потрібно взяти з собою, крім доручення, лише:
    документи, які підтверджують вашу особу та їх копії (паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України);
    довідку про присвоєння ідентифікаційного коду та її копію.

    Копії ваших документів залишаться в банку.

    Випадок 2. Вкладник перебуває за кордоном. Відразу нагадаємо про два нюанси. По-перше, компенсацію виплачують тільки громадянам України; по-друге, якщо у вашому паспорті відсутня реєстрація, то отримати виплату теж не вийде, має бути довідка про тимчасову реєстрацію. А якщо ви перебуваєте за кордоном і паспорт загубили, то провести актуалізацію даних теж не вийде — оригінал паспорта для цієї процедури обов’язковий.

    Загалом, як і в попередньому випадку, якщо вкладник за кордоном, то провести актуалізацію може його довірена особа. За кордоном уповноважені засвідчувати доручення в консульстві або в дипломатичному представництві. Чи можна буде за дорученням отримати компенсацію, незабаром дізнаємося.

    Випадок 3. Ви далеко від відділення, де у вас вклад. Якщо ви хочете отримати компенсацію в 2012 р., вам доведеться туди їздити. І ось чому. Теоретично поміняти відділення обслуговування можна. За процедурою, описаною на сайті Ощадбанку, для цього вам потрібно прийти в одне з відділень — або в те, в якому відкрито вклад, або в те, в яке хочете переказати рахунок. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і ощадкнижку. У відділенні ви напишете заяву на переказ вкладу, і приблизно за місяць це зроблять. Але після того як вклад буде на обслуговуванні в новому відділенні Ощадбанку, вам доведеться наново реєструватися в Центральному реєстрі вкладників після 01.09.2012 р., тож отримати компенсаційну виплату в 2012 р. ви не зможете.

    До речі, отримати кошти за вкладом на підставі права на спадщину в 2012 р. теж не вийде: потрібно переоформити вклад на ім’я наступника і зареєструвати його в Реєстрі вкладників (а зараз реєстрацію не проводять, крім того, і виплачують поки що тільки тим, хто зареєструвався до 01.01.2012 р.).

    Теоретично спадкоємці можуть отримати «компенсацію на поховання», пред’явивши у відділенні Ощадбанку, в якому був відкритий рахунок вкладника, паспорт, ідентифікаційний код, ощадкнижку і свідоцтво про смерть власника рахунку. Але розмір і порядок таких виплат має бути встановлений окремою постановою Кабінету Міністрів, а зараз такої інформації немає.

    Отже, яким чином отримуватимуть виплати всі ті вкладники, яким вони передбачені?

    Як проводитимуть виплати?

    Єдиний передбачений спосіб отримання грошей-компенсації за вкладом — це перерахування коштів на поточний рахунок з видачею Національної платіжної картки. Отримати її можна буде лише у відділенні банку, в якому проводилася актуалізація вкладника.

    Якщо вкладник не прийшов за Національної картою у встановлений час, то вона буде заблокована. Після цього вкладник може звернутися у відділення банку протягом трьох місяців від зазначеної дати і отримати конверт із карткою, ПІН-кодом до неї та інструкцією. Щоб розблокувати картку, потрібно буде звернутися в контакт-центр Ощадбанку. Якщо протягом цього терміну вкладник не з’явиться в банк, то картку знищать.

    Що можна буде зробити з отриманою картою, а точніше, з коштами на ній? Перевести в готівку через банкомат або касу, перерахувати на депозит (банк обіцяє відкрити для цього спеціальний депозит «Соціальний» з підвищеними відсотками); переказати на інший свій або чужий рахунок в Ощадбанку або інших банках. На цю ж картку за бажання можна буде отримувати пенсію та інші види соціальної допомоги, написавши заяву в банк. Також можна буде оплачувати комунальні платежі у відділеннях банку. Крім цього, одним із достоїнств карти є термін її дії протягом трьох років — мовляв, у майбутньому буде легше і простіше отримати наступні компенсаційні виплати за вкладами Ощадбанку колишнього СРСР на ту ж картку.

    Також картою можна буде розрахуватися за товари і послуги. Щоправда, за інформацією сайту Ощадбанку станом на 04.04.2012 р., це можна буде зробити лише у торговельно-сервісній мережі, яку обслуговує Ощадбанк.

    Якщо найближчим часом до випуску карток ця інформація не зміниться, навряд чи у вкладників буде великий вибір, адже, за даними НБУ , станом на 01.01.2012 р. Ощадбанку належало лише 0,61% від загальної кількості платіжних терміналів, встановлених у торговельній мережі, а це лише 575 штук (банк на 13 місці серед інших установ).

    До речі, щоб вкладники не розготівковували отриману компенсацію, офіційно пообіцяли, що у певних торговельних закладах, серед них будуть аптеки і продуктові магазини, за розрахунку карткою надаватимуть знижки. Станом на 04.04.2012 р. про ці заклади відомо лише те, що вони будуть з числа партнерів Ощадбанку.

    Чи будуть ці функції і можливості карт затребувані? Поки що експерти в цьому сумніваються, враховуючи, що основний контингент вкладників СРСР — літні люди (за даними банку, середній вік вкладників Ощадбанку СРСР становить 65-68 років).

    Окремо слід наголосити про особливості карт Національної платіжної системи масових електронних платежів, а саме: картки НСМЕП видадуть 6 млн вкладників. Основний недолік — невелике покриття України мережею банкоматів і терміналів, які обслуговують НСМЕП. Втім, у таких карт чимало переваг, щоправда літнім людям оцінити їх буде досить складно (набагато складніше, ніж оцінити переваги карток міжнародних платіжних систем).

    Чи отримають компенсацію ті, хто не встиг зареєструватися до 01.01.12 р.?

    Це питання, на жаль, поки що залишається відкритим. За офіційною інформацією, вкладники, дані про яких не були внесені в Реєстр до 01.01.2012 р., зможуть реєструватися після 01.09.2012 р. Але все, що стосується компенсаційних виплат для них, повинно регламентуватися окремою постановою Кабінету Міністрів. Чи буде така постанова? Наразі є всі підстави в цьому сумніватися.

    Думка

    Ольга Онуфрійчук, виконавчий директор компанії «Простобанк Консалтинг»: 

    Компенсаційні виплати вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР традиційно є предметом торгу в політичних перегонах. Не став винятком і 2012 р. з його майбутніми парламентськими виборами. Вважаю, тоді як економіка країни перебуває у стагнації, чинити додатковий інфляційний тиск на національну валюту не варто. Але навіть якщо не зважати на всі макроекономічні деталі, складається враження, що про вкладників насправді не надто піклуються. Міркуйте самі: замість того, щоб розробити механізм проведення виплат, який не передбачає додаткових зусиль з боку вкладників (зауважте, літніх людей!), приміром, додавши виплати до пенсій, уряд ухвалює рішення про:
    перереєстрації. Тобто вкладник, який пройшов виснажливу процедуру реєстрації у 2008 р., тепер зобов’язаний знову тричі ходити у відділення банку і стояти в чергах;
    виплати компенсацій на пластикові картки. Знову наголошую, що одержувачі компенсацій — літні люди, які в більшості випадків не користуватимуться картою і захочуть відразу ж зняти тисячу гривень. Тож можна поставити під сумнів доцільність випуску 6 млн карт собівартістю не менше 3-5 грн (вартість випуску чипової картки НСМЕП), враховуючи, що витрати на емісію становитимуть близько 18-30 млн грн.

    Щодо теми витрат, то цікавим є також питання джерела фінансування компенсаційних виплат, адже в бюджеті-2012 жодної копійки на такі витрати не передбачено. А всі одержувачі соціальних виплат добре пам’ятають ситуацію кінця минулого року, коли коштів у бюджеті та соцфондах не вистачало навіть на покриття запланованих виплат. Тому можна зробити припущення, що компенсаційні виплати — гарний привід для політичного піару, але погано продуманого, погано профінансованого і погано адміністрованого заходу.

    ДОДАТОК 1


    Д О В І Р Е Н І С Т Ь

    ____________________ ____________________________________________________________

    (назва населеного пункту) (дата літерами: число, місяць та рік)

    Я, що нижче підписався, ______________________________________________________________________,

    (прізвище, ім’я, по батькові вкладника)

    мешкаю за адресою ______________________________________________________________,

    цією довіреністю уповноважую ______________________________________________________________,

    (прізвище, ім’я, по батькові довіреної особи)

    який мешкає за адресою ______________________________________________________________________,

    ________________________________________________________________________________________________

    (зазначається перелік повноважень)

    (Наприклад: розпоряджатися рахунками, отримувати (перераховувати) кошти з рахунків, закрити рахунки, та інше, що не суперечить чинному законодавству України).

    №__________________________________________в установі Ощадбанку №_______________

    (номери рахунків)

    Довіреність видана строком на _____________ та дійсна до _____________________________

    ________________________________________________________________________________________________

    (дата літерами: число, місяць та рік)

    _____________________ _______________________________________________

    (зразок підпису довіреної особи) (прізвище та ініціали довіреної особи)

    _______________ _______________________________________________

    (підпис вкладника) (прізвище та ініціали вкладника)

    Довіреність засвідчую ____________ ________________________________________________________

    (підпис) (прізвище та ініціали уповноваженого працівника установи банку)

    ___________________________

    дата посвідчення довіреності

    (Додаток 27 в редакції постанови правління

    ВАТ „Ощадбанк” від 01.09.2004 №93)

      

    Джерело:  Prostobank.ua

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!