Школярі майже нічого не знають про торгівлю людьми

  • Про проблему торгівлі людьми можна довідатись з повідомлень у пресі, соціальної реклами та телебачення. Але мало хто усвідомлює масштаби, а тим більше може припустити, що це станеться саме з ним. Щоб дізнатися, чи багато знає молодь про проблему торгівлі людьми, на початку квітня працівники івано-франківського Карітасу провели опитування серед 22 учнів 9-11 класів, які навчаються в Івано-Франківській обласній загальноосвітній школі-інтернат І-ІІІ ступенів обласної ради та 64 учнів Івано-Франківського ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості.

    Проаналізувавши анкети старшокласників Угорницького інтернату, які от-от одержать атестат зрілості та стануть самостійними, карітасівці виявили, що більшість із них зовсім не поінформовані про небезпеки та ризики торгівлі людьми. Багато дітей чули про таку проблему, як торгівля людьми, але вважали її неактуальною. Основними причинами торгівлі людьми учні називали гроші, алкоголь, наркотики, азартні ігри, проституцію, боргову кабалу, безробіття, примусове заміжжя, і тільки одна особа називає причиною торгівлі людьми незнання законів. В той же час 10 дітей взагалі не змогли відповісти на це запитання.

    Насторожують результати відповіді на запитання «Як людина може потрапити до рук торгівців людьми?» Менша частина учнів називає ситуації, коли шляхом потрапляння до рук торгівців людьми є змушування до проституції, примусової праці, боргова кабала, а 12 осіб взагалі не знаходять відповіді за поставлене питання. 12 із 22 дітей знають, що віза – це дозвіл на виїзд за кордон і що її громадянин України може отримати у посольстві чи консульстві іноземної держави на території України, інші вважають, що візу можна отримати навіть у відділі МВС.

    На запитання «Що має бути вказано в контракті на працевлаштування?» тільки один школяр зазначає місце роботи, ще двоє відмічають розмір заробітної плати, а троє – умови праці; решта дітей не знають, що для роботи за кордоном необхідний трудовий договір чи контракт. 15 респондентів взагалі не уявляють, які документи потрібно подати до посольства для отримання візи для навчання за кордоном: тільки четверо відмічають закордонний паспорт, троє – атестат. Насторожує відповідь 15 дітей «не знаю» на запитання «Що треба зробити тим, хто виїжджає за кордон?» Тільки четверо опитуваних вважають за доцільне залишити адресу перебування за кордоном рідним, а двоє – мати при собі копії документів.

  • Н.Г.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!