Правильний вибір партнера — запорука успішної та прибуткової співпраці

  • Бізнес завжди побудований на партнерських та договірних взаємовідносинах. Це відносини з покупцями, постачальниками, підрядниками, перевізниками та іншими підприємцями. У такій співпраці важлива довіра, репутація та прозорість.

    Але чи завжди партнери чесні та відверті? Чи надають правдиву інформацію про свою діяльність? Чи мають бездоганну репутацію? Як показує практика — не завжди, тому перевірка є важливим етапом при виборі партнерів для якісної співпраці.

    Для початку потрібно визначити найважливіші критерії за якими здійснюється перевірка і головне, на що слід звернути увагу — коли була зареєстрована фірма або ФОП, хто є власником та чи відповідає заявлений вид діяльності фактичному. Оцінити фінансову репутацію та з’ясувати, чи не перебуває фірма в реєстрі боржників. Знайти інформацію про розмір статутного капіталу — він вказує на платоспроможність. Дізнатись про наявність ліцензій та дозволів. Чи не перебуває компанія у стадії ліквідації та в яких судових справах брала участь.

    Далі постає питання — яким чином здійснити перевірку та де взяти необхідні дані? Основні державні реєстри мають відкриті бази даних, їх можна перевірити самостійно або скористатись вже наявними сервісами.

    • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб та громадських угрупувань — з нього можна дізнатись про розташування фірми, види діяльності, наявність та розмір статутного капіталу, список засновників та працівників, які уповноважені укладати договори.
    • Єдиний державний реєстр судових рішень — містить всю інформацію стосовно судових рішень з 2007 року. Можна розглянути всі судові справи, ухвали та рішення, що стосуються діяльності кампанії. Важливо дізнатись ким виступала фірма — позивачем чи відповідачем та з яких питань.
    • Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, у ньому вказується наявність нерухомості та земельних ділянок, які перебувають у власності чи у користуванні.
    • Установчі документи організації, такі як статут, в якому зазначена вся інформація про фірму та її діяльність, а також прописані умови підписання договорів та умови співпраці з партнерами. Необхідно переглянути дозволи та ліцензії, у випадках, коли діяльність передбачає їх наявність. Відсутність ліцензії є правопорушенням та може призвести до кримінальної відповідальності.
    • Опендатабот – сервіс доступний юридичним особам та звичайним громадянам. Відразу відкриває доступ до основних державних реєстрів й може надсилати сповіщення про борги та судові рішення. Дає змогу перевірити реєстрацію нерухомості та транспорту, а також перевіряє дані для захисту від шахраїв.
    • YouControl – аналітична система, створена на основі відкритих даних з різних офіційних джерел та державних реєстрів. Перевіряє одночасно за багатьма параметрами. Містить інформацію не тільки про українські компанії, а й про іноземні. Швидко та якісно аналізує та відстежує всі зміни в реєстрах та показує їх.
    • Компанія “Українське бюро кредитних історій” створила сервіс, за допомогою якого можна дізнатись інформацію про поточне та минуле фінансове становище підприємства. Оцінити кредитну історію та кредитний рейтинг компанії. Побачити рішення, що винесли на судових процесах, якщо вони були.
    • Прозорро — сервіс, який створений для здійснення публічних закупівель в Україні. Кожен учасник надає інформацію, яка вже пройшла перевірку. На платформі є відкритий доступ до основних показників діяльності — фінансова звітність, договори, скарги та інші.

    Отже, кожному підприємцю потрібно пам’ятати про важливість перевірки партнерів до підписання договорів на співпрацю. Отримавши актуальну та правдиву інформацію легше прийняти правильне рішення й суттєво зменшити ризики у бізнесі.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!